Musikk

‘Kvinner vil føle seg sexy’

Åtte tidligere kreftrammede kvinner har laget musikkvideo. – Vi ønsket å få fram gleden ved å være i aktivitet igjen, sier de.

Aktiv mot kreft har latt åtte tidligere kreftrammede kvinner gjenskape musikkvideoen til Eric Prydz sin landeplage Call on me. Stikkord er: Lettkledd, fargerike gymdrakter, utfordrende bevegelser. Hvorfor gjorde dere det, daglig leder, Helle Aaanesen?

– Vi ville nå ut med budskapet om hvor viktig fysisk aktivitet er under og etter behandling, også i utlandet. Veldig mange har et forhold til

, med dens humor, 80-talls-gymdrakter og fengende musikk.

LES OGSÅ: Klager inn kreftvideo

Fungerte det?

– Ja. Responsen har vært overveldende.

«Dette er helt på trynet! Bare et bidrag i rekken av at jenter ER kroppen sin og den skal være deilig», mener spiseforstyrrelsesekspert Runi Børresen?

– Jeg synes det er unyansert. Kvinnene er 20 til 50 år, med synlige merker etter kreftsykdom og ulike kroppsstørrelser. Vi ønsket å få fram gleden ved å være i aktivitet igjen.

Dere har også laget en kort video der deltakerne forteller om opplevelsen. Én sier at det var godt å «føle seg sexy igjen». Det som kritiseres synes å være viktig for dem?

– Jeg synes det er dødskult at Monica sier det. Kvinner synes det er ålreit å føle seg attraktive, ja sexy. Er det så gærent å føle seg vel igjen? Kreftpasienter vil jo gjerne bli sett på som mye mer enn en pasient.

LES OGSÅ: Vil beskytte brukere mot farlig alternativ behandling

Dekker videoen over at livet ikke alltid blir bedre igjen?

– Nei. Kreft er en grusom sykdom. Hun som tar av seg parykken på slutten var under behandling mens innspillingen pågikk. De har selvsagt hatt mange tunge dager med tilbakefall og kvalme. Likevel sier noen av dem nå at de aldri har hatt det bedre, mye takket være at de har vært fysisk aktive. De føler at de er tilbake i livet. Det er ganske sterkt etter det de har vært igjennom.

Hva betyr fysisk aktivitet for kreftpasienter?

– Aktiv mot kreft ønsker å ta tak i det som er friskt i pasienten, og motivere dem til å være i tilpasset fysisk aktivitet under og etter behandling. Jeg sier fysisk aktivitet, ikke trening. Vi jobber for å etablere Pusterom, dvs. lavterskeltilbud med kyndig veiledning. For det er ikke en selvfølge ved behandlingssteder.

Hvem ville du heller snakket med akkurat nå?

– Hun som har invitert oss til å være med på Today Show i Sydney. Det er litt kult da! Henne skal jeg ringe nå.

Reiser dere?

– De har dessverre studio i Oslo. Vi skal på i fredag kveld.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Musikk