Musikk

Platejul for alle

Både ateistene, de kristne og de midt imellom gjør det – gir ut juleplater.

Julens glade budskap fremføres i år av både Idol-vinnere, barnestjerner, jazzheltinner, folkesangere og instrumentalister.

Og i år later det til at julesangen som går igjen flest steder, kan bli «Have Yourself A Merry Little Christmas», som både Kurt Nilsen, Silje Nergaard og Celine & Malin har på sine respektive juleutgivelser.

Her er hva platekjøperne har å velge mellom i ukene frem mot jul.

Kurt Nilsen. Han nøyer seg ikke med en vakker kvinnestemme når han gir ut juleplaten «Have Yourself A Merry Little Christmas» – men to, nemlig Christel Alsos og Helene Bøksle. Han tar også med seg hele Kringkastingsorkesteret (KORK) når han gir til beste julesanger à la Amerika, det Kurt selv kaller «den gammeldagse, storslagne julen». 18. desember gir Kurt sin eneste julekonsert. Det skjer sammen med KORK og nevnte damer på Norges Varemesse på Lillestrøm, direkteoverført på NRK 1.

Silje Nergaard. «If I Could Wrap Up a Kiss» er tittelen på Silje Nergaards skive, som hun kaller en jule- og høytidsplate med jazzinspirert preg. Fire låter er hennes egne, de andre er sjeldent hørte godbiter skrevet av blant andre Paul McCartney og Joni Mitchell, men med et unntak – klassikeren «Have Yourself A Merry Little Christmas». Hun tar med både moren og datteren Karla i koret så vel som gjesteartister som Sigvart Dagsland og tyske Roger Cicero. Hun holder sin faste konsert i Oslo Konserthus

Helene Bøksle. Da Helene Bøksle slapp juleplaten «Det hev ei rose sprunge» i fjor, gjorde den det så bra at hun nå gir den ut på nytt – med nye sanger på. Deriblant «Et juleeventyr» i duett med Vidar Johnsen, som er hennes personlige tolkning av The Pogues/Kirsty MacColls juleklassiker «Fairytale of New York».

Gunnar Halle og Espen Eriksen. Den unge duoen Gunnar Halle (trompet) og Espen Eriksen (piano) byr på ettertenksomme instrumentalversjoner av kjente julesalmer på platen «Meditations on Christmas». Det bys på vakker musikk som også utfordrer lytterne gjennom improvisasjoner og nye arrangementer, og Halle og Eriksen gjør også en turné.

Hans Rotmo. 30 år etter at han skapte furore med «Vårres jul», er ateisten Hans Rotmo tilbake med sin høyst alternative juleplate og påfølgende juleturné, som er så godt som utsolgt. På platen synger Rotmo om giddalaus jul, julefyllefest på lokalet og ølbrygging, og fastslår: – Jeg er en ateist som lager julesanger for å ta tilbake julen. Han legger også ut på en stor turné, som er nesten utsolgt.

Malin & Celine. Hver jul pleier de to trønderske barnestjernene som nå har rukket å bli 15 år, Malin Reitan og Celine Solemsløkk Helgemo, å holde en håndfull julekonserter i Olavshallen i Trondheim med deler av Sambandet. Nå har disse konsertene resultert i albumet «Malin & Celine – Julekonserten», der de både gjør sanger enkeltvis så vel som duetter. Og årets konserter blir 19. og 20. desember.

Frelsesarmeen. Årets juleplate fra Frelsesarmeen er den åttende i rekken, og inntektene i år går til Sally Ann, armeens konsept for rettferdig handel. Denne gangen er hovedartisten Silje Hrafa, som tar med seg musikalske venner som Odd Børretzen, Heine Totland og Nils Petter Molvær. Platen byr på tradisjonelle julesanger så vel som tre som Silje selv har skrevet, og beskrives som gatenær i krysningspunktet country, negro spirituals, bluegrass og vise.

Kvitnes og Botsen. Også Henning Kvitnes synger julesanger for en god sak i år, og gjør det sammen med Koret på Botsen – altså de innsatte på Botsfengselet i Oslo, dirigert av Charlotte Fongen. Med seg har de et flott band, bestående av Larry Campbell, Brady Blade, Jørun Bøgeberg og Bebe Risenfors. Tittelen på platen er «Bortkomne julestjerner».

Tore Johansen. Trompetisten og komponisten Tore Johansen slipper platen «Natt, stille», som beskrives som en jazzmusikers ærlige hyllest til den nordnorske sangskrivertradisjonen – der han byr på sine favoritter blant vinter- og julevisene. Der har han med seg vokalgjester som Lars Bremnes og Kråkesølvs Fredrik Olsen så vel som Halvdan Sivertsen på gitar.

Torun Eriksen og Frøydis Grorud. «Sanger om glede og fred» slippes på Jazzland Recordings, og er Torun Eriksen og Frøydis Grorud sitt felles prosjekt med både julemusikk så vel som sanger av Lars Martin Myhre, Geir Holmsen, Joni Mitchell og Torun Eriksen selv. Fellesnevner er at de fremføres i lavmælt jazzdrakt og med norske tekster.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk