Musikk

– Musikk fargelegger livet

Hilde Svela er aktuell med albumet Himmelstreif. Hun vil på det sterkeste ­oppfordre oss til å synge mer.

– Hva vil du med musikken din?

– Jeg har hele tiden en lengsel i meg etter å lage ny musikk. Musikk fargelegger livet mitt, og fyller rommet mellom hverdagslivet jeg lever i dag, og håp og lengsler for det livet som ligger foran meg. Jeg opplever at musikken blir til i takt med at livet skapes.

– Hva håper du at musikken skal gjøre med oss?

– At den kan føre oss hjem. Slik at vi blir kjent med den vi egentlig er, og er ment å være. Når jeg kaller den nye plata Himmelstreif, så er det også fordi jeg at tror det er en himmel over dette livet. Å komme hjem, har for meg også en kristen betydning.

LES MER: Mozarts melodiske mesterverk

– Men vi hører jo på så mye forskjellig musikk hele tiden?

– Det er likevel slik at en del av musikken vi hører fester seg i oss. Særlig det vi synger om igjen og om igjen. Demente, som har glemt alt annet, kan fremdeles huske og ha glede av
 musikk de hørte mange år tidligere. Det gjelder ikke bare demente: For en tid tilbake fikk jeg en hilsen fra en lytter som hadde blitt gradvis blind som voksen, og som da opplevde at sangene mine var som lys og lykter for kropp og sjel i hverdagen.

– Tror du musikk i slike ­situasjoner også kan ha en åndelig dimensjon?

– Ja. Jeg tror musikk kan bære et åndelig ankerfeste; en påminnelse om at Gud står fast, selv om vi ikke gjør det. En Gud som er der, ikke minst når vi trenger ham som mest.

– Hvordan vil du beskrive musikken du lager?

– Visepop med irske og norske folkemusikalske innslag, kanskje? Den første plata mi, Tidevann, var keltiske sanger fra England og Irland. I disse sangene opplevde jeg at også troen min fikk en ny «landingsplass», fordi jeg kjente meg igjen i musikken og tekstene. For meg var den keltiske musikktradisjonen, med dens sterke kristne tilknytning, inntil da ukjent. Det var også befriende å finne sanger som snakket sant og ekte om troen og livet, sammen med det nydelige lyduniverset. Samspillet ble et stort ja til livets kontraster, som jeg kjenner meg igjen i.

LES MER: Eva Weel Skram - sterk i det svake

– Burde denne livgivende musikken vært på blå resept?

– Ja, det synes jeg. Men det handler ikke bare om å lytte til musikken. Jeg vil på det sterkeste også oppfordre folk til å synge mer. Jeg holder foredrag om dette, hvor jeg også spør meg selv hvorfor i all verden vi ikke synger mer enn vi gjør? Det er trist, synes jeg, at mange ikke engang synger nasjonalsangen, eller kjente julesanger. Kanskje er det fordi de aldri har lært dem? Forskning har vist at også det å synge bygger broen mellom hjernehalvdelene våre, og påvirker helsa vår; vitalitet, konsentrasjon, mestring, ja faktisk også at vi får høyere IQ. Så jeg sier: syng, syng, syng! Med den stemmen du har.

– Det høres ut som et godt råd for oss over 60, så vi beholder vitaliteten litt lengre?

– Ja, ikke sant! Musikk er viktig for alle generasjoner. Vi har babysang, og faktisk også sang og musikk som blir brukt for gravide og barnet i mors liv. Sang og musikk er viktig i alle livets faser.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk