Musikk

Musikerkirke kaster ut musikere

Det er opprørstemning i London etter at det ble vedtatt at britenes nasjonale musikerkirke skal lukkes for konserter og øvelser.

Den regnes som britenes nasjonale musikerkirke, St. Sepulchre-without-Newgate. Beliggende i sentrum av London, er dette en av byens mest yndede lokaler for kormusikk og klassisk musikk.

Men nå ønsker ikke lenger menighetsrådet å leie kirken ut til konserter og øvelser. Årsaken er både plassbehov, samt et syn om at først og fremst religiøse aktiviteter hører til i kirkerommet.

Vedtaket har skapt opprør i det klassiske musikkmiljøet i Storbritannia.

– Kirkeledelsen har forrådt musikerne, mener den kjente komponisten og dirigenten John Rutter.

På tverke

Striden startet da menighetsrådet i sommer ga beskjed til musikere og ensembler som benytter kirken at de fra og med 2018 ikke lenger vil kunne leie kirken. Dette gjaldt både øvelser og konsertvirksomhet, profesjonelle aktører så vel som amatører. Kun spesifikt religiøse arrangementer skulle heretter prioriteres, ifølge vedtaket.

I et åpent brev ber nå et titalls av landets mest toneangivende klassiske komponister, dirigenter og kirkemusikere, kirkeledelsen om å snu.

Brevet er undertegnet av flere internasjonale tungvektere, deriblant nevnte Rutter, James MacMillan, David Hill, Harry Christophers, Nigel Short og Peter Phillips.

– Det virker som man mener at musikk er greit så lenge det er del av en gudstjeneste. Mens konsertene som finner sted i nesten hver eneste kirke i landet, de er ikke OK, og øvelser er heller ikke OK. Dette går på tverke med den anglikanske tradisjonen, sier John Rutter til avisen Daily Telegraph.

LES OGSÅ: Kirken er den nye kulturscenen

Karismatisk partner

St. Sepulchre's hører til den anglikanske kirke, og har det siste århundret hatt en offisiell stilling som «Nasjonal musikerkirke». I tillegg til at kirken jevnlig har vært i bruk av mange kor og ensembler, inneholder nordskipet et eget minnested for musikere. Den spesielle statusen ble gikk etter at asken etter Sir Henry Wood, mannen som grunnla The Proms, ble stedt til hvile her i 1944.

Imidlertid har kirkens profil endret seg mye de siste årene. I 2013 inngikk den eksisterende menigheten et samarbeid en gruppe fra HTB-nettverket, en karismatisk fornyelsesbevegelse innenfor Church of England.

HTB har utgangspunkt i en kirke i Kensington, Holy Trinity Brompton, som er kjent for å ha startet med de første alpha-kursene (innføringskurs i kristen tro som også har vært vanlig i Norge). I dag har nettverket etablert seg også flere andre steder i London, og har et omfattende arbeid for å plante nye menigheter.

Og siden fusjonen har St. Sepulchre's fått et mer mangfoldig uttrykk – ikke minst musikalsk. Tirsdagskvelder holdes fremdeles tradisjonell aftensang med kor og salmesang, mens søndagsgudstjenestene preges av moderne lovsang. Kirken brukes dessuten i stadig større grad i ukedagene til blant annet alphakurs, disippelgrupper, samlivskurs og kvinnegrupper.

LES OGSÅ: Lovsang samler og splitter

– Bevarer visjonen

Utleie-stansen kommer som følge av at aktiviteten i kirken har økt. Samtidig handler det om mer enn rent praktiske spørsmål, ifølge ledende sokneprest David Ingall.

I følge Ingall, som selv har bakgrunn fra HTB, skyldes også vedtaket «utfordringene knyttet til å bruke et sted som er dedikert til lovprisning til ikke-religiøs utleie».

I et brev til musikerne, skriver Ingall at rollen som nasjonal musikerkirke fortsatt skal være en kjerne i St. Sepulchre's identitet og visjon. «Selv om uttrykket kan komme til å forandre seg, forblir den underliggende visjonen den samme», uttaler han.

LES OGSÅ: – Kultur er kirkelig kjernevirksomhet

– Ekskluderer

Den argumentasjonsrekken synes musikerne det er vanskelig å forstå.

«Vi begriper ikke hvordan det å ekskludere musikere og lyttere som jevnlig besøker kirken under øvelser og konserter kan understøtte det målet.» skriver de, og fortsetter:

«Vi forstår at kirker prinsipielt er steder for tilbedelse, og vi har sympati for utfordringene knyttet til å finne en balanse i aktivitetene. Likevel har St. Sepulchre's unike oppdrag vært rettet mot musikere, ved å tilby plass og å oppfordre til å bli involvert i å drive menighet».

I tillegg til det nevnte brevet, har 7.300 personer til nå skrevet under på et opprop organisert av en av koristene i St. Sepulchre's.

Menighetsrådet har så langt ikke gått tilbake på vedtaket, men uttalte nylig at de i de kommende ukene vil «reflektere og be» over hvordan de «best kan oppfylle tjenesten som nasjonal musikerkirke». De opplyser også at de vil konsultere representanter for musikkmiljøet i spørsmålet. En av dem som er koblet inn i den videre prosessen er Dr. Andrew Earis, tidligere ledende kantor i St. Sepulchre's. Earis har i dag samme jobb ved St. Martin-in-the-Fields, og er selv en av dem som har skrevet under på oppropet.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk