Kultur

Munkebror på poptoppen

Den ortodokse munken Fotij sang seg rakt inn i russernes hjerter da han vant verdens mest populære sangkonkurranse i dens russiske versjon, The Voice (Golos).

En underlig kombinasjon, vil noen si – munk og realitypop. Men sjefen for den russisk-ortodokse kirken, metropolitt Kirill, derimot, var med og blant de første som ønsket Forij lykke til med seieren: «Dette er et tvilsomt og også skummelt foretakende for en munk, men jeg synes det sluttet overraskende godt, både for Fotij og dem som lyttet til ham og kommer til å følge ham videre».

Ikke noe problem

Den 30 år gamle Fotijs innsats og seier i Golos har ikke falt alle like lett for brystet. Mange av hans medkristne i kirken mener at burde ha holdt seg for god til å delta i et TV-program hvor sex og sensualitet er del av spillet. Andre mente han var modig da konkurransevertene spurte om han kunne eller ville utsette seg for det, siden det er et underholdningsprogram med til dels heftige melodier og tekster. Han svarte at det ikke var noe problem, han hadde spurt sin overordnede som ga grønt lys. Og at det går bra «så lenge det skjer innenfor rammene av mitt estetiske verdenssyn og min forståelse av moral.».

Fotij sang til gull. Han oppførte seg tekkelig - rolig, tålmodig og ettertenksom, sier de som så ham. Han viste sjenanse og behandlet alle med verdighet, et utall av utålmodige journalister, ikke minst.

Ballade og bønn

For to år siden tok den sprudlende, 26 år gamle nonnen, søster Cristina Scuccia, Italia med storm da hun gikk til topps i den italienske versjonen av The Voice med den – for mange – tvilsomme Madonna-låten Like a Virgin. For Cristina Scuccia var ikke teksten myntet på det «jordiske», men på himmeldronningen og den evige renheten. Slik sa hun det.

«Vi har omgjort sangen fra et dansepopstykke, slik den opprinnelig var, til en ballade, noe i retning av en bønn», sa den beskjedne og lykkelige nonnen i forbindelse med suksessen.

Gregoriansk suksess

Fotij nå, Cristina Scuccia for to år siden – og på midten av 1990-tallet sang benediktinermunkene ved det spanske klosteret Santo Domingo de Silos seg til toppen av de amerikanske Billboard-listene og noterte seg for seks millioner solgte CD-er (Chant/EMI/Angels). En fullstendig uforutsett hendelse, ingen skjønte noe da platen de ga ut som en «smal» utgivelse, viste seg å slå ut det «bredeste» på poplistene. Halvannet tusen år gammel gregoriansk sang traff verden rett i hjertet, ja, i muskulaturen. Den ga sjelefred.

Kirken trenger en suksess

Nå var det Fotijs tur. Den kjente russiske presten Artemij Vladimirov uttalte i TV-konkurransens anledning at «Fotij har gjort mer for kirken og den russiske sjel enn mange andre av kirkens anstrengelser».

Fotij viste den ortodokse kristendommen fra sin beste side, på et tidspunkt hvor kirken trengte en suksesshistorie.

Ikke til hodet

Metropolitt Kirill har i ettertid tilføyd at han ønsker at Fotij vil bevare sin ydmykhet og oppriktighet i «den vanskelige tiden» etter seieren. De som kjenner Fotij sier det er helt usannsynlig at berømmelsen kommer til å stige ham til hodet.

Når Fotij går inn i sitt arbeide og sin bønn vil noe endre seg, sier hans venner. «Til gjengjeld kan han inspirere russere til å bli bedre mennesker», som hans konkurransecoach, Grigorij Lep sier til en russisk avis.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune har vært ansatt i Vårt Land i en årrekke, blant annet som kulturredaktør. Han er nå tilknyttet redaksjonen som kommentator og anmelder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur