Kultur

Mot apati og ­likegyldighet

Tausheten kan ikke overvinnes med taushet er mottoet når protestguru Svein Inge Olsen inviterer til festival for nittende gang.

Protestfestivalen foregår i Oslo 6. september, i Kristiansand 10.–16. september.

– 25 svært så ­forskjellige ­personer, sier Svein Inge ­Olsen som har samlet dem sammen med fotograf Morten ­Krogvold. Det blandede ­laget består av så ­ulike folk som ­journalistene Tomm ­Kristiansen (NRK), ­Harald Stanghelle (Aften­posten), ­Erling Rimehaug (Vårt Land) og ­Bjørgulv Braanen (Klasse­kampen) sammen med tre tidligere statsråder, ­artistene ­Elisabeth Andreassen og ­Hanne Sørvaag, advokat ­Brynjar ­Meling, miljøforkjemperne Erik Dammann og Dag Hareide, ­fotomodell Lillian Müller, ­pastor Åge Åleskjær og domkirkeprest i Oslo, Elisabeth Thorsen.

Makteliten

Blant de 125 deltakerne er også artistene Lars Lillo-Stenberg og Geirr Lystrup, AP-politiker Raymond ­Johansen og Røde Kors-president Robert Mood Årets mottaker av Erik Byes minnepris er Elizabeth Hoff, kalt «verdens modigste kvinne», som leder Verdens helseorganisasjon sin innsats i Syria.

– På festivaldagen i Oslo ­settes fokus på makteliten i Norge, samt nedturene til KrF og Arbeiderpartiet. I Kristiansand stiller vi blant annet spørsmålene: «Lever vi i ­eremittenes tidsalder?», «Må mennesker få en psykiatrisk diagnose for å sikres inntekt?», ­«Trenger barn et vern mot ­barnevernet?» og «Ødelegges verdens mest ­populære idrett av søkkrike ­eiere?», sier festivalleder Svein Inge Olsen.

Angst og bistand

Han lover også samtaler om angst, bistand og om demokratiets fremtid i et program som omfatter 40 ­arrangementer.

Protestfestivalen ble arrangert for første gang i juli 2000 og vokste seg større hvert år. Målet var å være en protest mot «avmakt og likegyldighet», for engasjement og handling. ­Festivalen er politisk og ­religiøst uavhengig og kjent som «den lille festivalen med de ­store spørsmålene». Neste år er det 20-årsjubileum.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur