Kultur

Midnattsmesse uten julens 'Arne Scheie'

For 45. gang overfører NRK midtnattsmessen fra Roma på julaften. For første gang blir det helt uten noen i 'kommentatorboksen'.

Helt siden NRK begynte å sende pavens midnattsmesse i Roma på julaften, har også stemmen til teologen og pressemannen Gunnar Grøndahl vært å høre. I år blir første år uten.

– Vi gjør et forsøk der vi ikke har noen til å kommentere. Det er jo en messe, en gudstjeneste, og da tenker vi at det ikke er naturlig. Og så vil vi selvsagt se hvordan dette fungerer. Vi er åpne for tilbakemeldinger fra publikum, særlig fra folk i Den katolske kirke, sier prosjektleder Ove Gundersen i NRK Livssyn.

ÅRETS JULEHEFTER: – Gud er borte, ­englene er borte, men jula kommer med jule­evangeliet på slep, skriver Ole Robert Sunde

– Godt tilbud

Midnattsmessen overføres direkte fra Roma kl 21.30 på NRK2. Den er et fint alternativ til alle julefilmene, sier Gundersen:

– Vi sender den fordi vi vil gi et godt tilbud. Dette skjer i Peterskirken, som er storslått og flott, og det gir en god opplevelse, mener han.

– Er det ikke behov for en type veiledning underveis?

– Det er viktig at midnattsmessen tekstes, slik at seerne får med seg hva som skjer, og skjønner hva som blir sagt. Men det bor godt over 100.000 katolikker i Norge, og jeg tror også de som er vant til å gå på andre gudstjenester, vil være fortrolige med en slik messe.

Han anslår at seertallene ligger på omtrent 40.000, men sier det er vanskelig å vite hvem de er.

Forklarer

– Intensjonen min har vært å følge opp det som messen prøver å uttrykke: Det betyr både å forklare det som kan være vanskelig, og finne frem til atmosfæren eller stemningen. Katolikkene går nok helst på sine egne midnattsmesser, så dette er for et bredere publikum, sier Gunnar Grøndahl som har kommentert sendingene helt siden starten i 1974. Iblant sammen med en katolsk pater. De siste årene har han hatt dette som bijobb ved siden av pensjonisttilværelsen.

– Hva er mest ukjent for folk?

– Nattverdsfeiringen, og alle de medvirkende. Men budskapet er jo det samme – tekstene er de samme. Men det hele settes inn i en lang tradisjon, særlig gjennom en veldig omfattende kirkebønn, der fortellingen rulles opp fra verdens skapelse, via Jesu fødsel til alle helgener som kommer etterpå. Dette gjør perspektivet i messen veldig stort, sier han.

Trøtte kirkeledere

I utgangspunktet ble julegudstjenesten holdt midnatt, «da det skjedde». Under forrige pave, Benedikt XVI, ble tidspunktet fremskyndet.

– Kardinalene var vel trøtte, bemerker Grøndahl.

– Dette er jo direktesendinger. Har det skjedd noen overraskelser?

– Et år ble jeg litt overrasket da de midt i trosbekjennelsen la inn en sopransolo av Mozart, Et incarnatus est. Men det har faktisk noen ganger vært et spennende moment om de skulle klare å fullføre messen. For pavene har aldri vært helt unge, sier Grøndahl, og sier særlig Johannes Paul II var veldig skrøpelig på slutten.

– Noe av det mest krevende med dette, har imidlertid vært at vi er avhengig av å få pavens preken på forhånd, slik at vi kan oversette den. Det har ofte vært en kamp mot klokka, der jeg har fløyet mellom ribbemiddagen og e-posten.

LES OGSÅ: – Krampaktig balansert, mener Vårt Lands anmelder om julens pavefilm.

Brøt sending

Også ved påsketider sendes midnattsmesse fra Roma. For et par år siden avbrøt NRK sendingen i det nattverdsfeiringen pågikk: Mens pave Frans holdt kalken hevet over hodet, brøt NRK sendingen. På sendeplanen sto reprisen av dokumentaren «Mester mot legende», som også skulle vises på NRK2 dagen etter.

– Katolikker bemerket den gang at det ville vært utenkelig at en cupfinale i fotball ville blitt kuttet på samme måte. Kan du love at det ikke skjer igjen?

– Vi har i hvert fall ingen planer om å bryte av messen før den er ferdig, men det kan jo være at det trekker seg ut i tid, at man må gjøre noen vurderinger underveis, sier Gundersen, og legger til:

– Dette blir jo spennende når vi ikke har noen som kommenterer, og som kan bidra til å fade ut når det er naturlig. Men hvis det skjer noe som oppleves kritikkverdig, skal vi se om vi setter inn igjen noen neste år. Her er vi ute etter å få erfaringer, sier Gundersen.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur