Kultur

MF-rektor: – Formidling er høyt prioritert

Å formidle teologisk forskning er en av Menighetsfakultetets hovedoppgaver, påpeker rektor Vidar L. Haanes.

Haanes mener tallene viser at Menighetsfakultetet fyller oppgaven med å formidle forskning. Formidling er da også et krav til å få finansiert forskningen. Han er tilfreds med å kunne opprettholde høy produksjon av publikasjoner som gir uttelling.

– I tillegg mener jeg våre akademisk ansatte deltar i betydelig grad i det offentlige ordskiftet. Det er noe vi bruker mye tid og krefter på. Antall bidrag i en rekke landsdekkende medier har økt atskillig mer enn antallet forskningsbidrag som teller i tellekantsystemet, sier Haanes.

Helt uenig

Geir Otto Holmås sier at han står langt friere utenfor de akademiske rammene.

– Jeg er helt uenig med Holmås i at det skaper problemer om en teolog som er tilsatt i en akademisk stilling skriver populære eller oppbyggelig bøker av den typen, sier Haanes.

Han viser til at MF-professoren Jan-Olav Henriksen har skrevet om varme hender og helbredelse.

– Mange mener det er uakademisk når han skriver og snakker om et slikt tema. Samtidig kan han jobbe videre sammen med kollega Karl Olav Sandes og gi ut den akademiske boken Jesus as Healer. Det er ikke mer problematisk å skrive en bok om nådegaver enn om helbredelse og healing, sier Haanes.

LES OGSÅ: Avviser teologisk isolasjon

Antall kandidater

Til tross for at formidling skal være en av de prioriterte oppgavene til universitetet, gis det ikke noen belønning for det. Det har vært påpekt fra to av de teologiske fakultetene i debatten etter Åste Dokkas kommentar «Teologien og tellekantene» her i avisen. Det som likevel gir mest poeng i kampen om finansiering er å utdanne og uteksaminere studenter. Haanes mener det må påpekes for å vite hva tellekantene innebærer.

At presset på yngre forskere er høyt, er han enig i. Det ser man flere steder der forskningsstipendiater søker post. doc.-stillinger for så å søke professorstilling. Der er kravene de samme som før.

– Mitt inntrykk er at ansatte har forskjellige evner og interesser, der noen ønsker å skrive populært, skrive lærebøker og annet. Jeg er tydelig på at det er like viktig for å fylle MFs sitt oppdrag, sier Haanes.

LES KOMMENTAR: Teologien og tellekantene

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur