Kultur

Mens Jordan Peterson lærer opp unge menn til å rydde rommet sitt, ber Rachel Hollis unge jenter om å vaske ansiktet

Selvhjelpsboka Girl, Wash Your Face topper bestselgerlistene i USA. Før sommeren kommer den i norsk oversettelse på Hermon Forlag.

Forrige uke lanserte Rachel Hollis sin nye bok, Girl, Stop Apologizing. Boka er oppfølgeren til Girl, Wash Your Face som stadig ligger øverst på New York Times' bestselgerliste for selvhjelpsbøker.

Både entusiasmen og kritikken boka har blitt møtt med, minner om den delte mottagelsen Jordan Peterson har fått for sin bok 12 regler for livet. Begeistrede lesere trykker begge disse selvhjelpsbøkene til sitt bryst, og det er en klar kjønnsinndeling når det kommer til begge bøkene. Mens Peterson har størst appell blant menn, henvender Hollis seg direkte til kvinner. Begge forfattere tilbyr et budskap som – svært forenklet naturligvis – handler om å ta grep om eget liv.

«Du, og kun du, er til syvende og sist ansvarlig for hvem du er, og hvor glad du er,» skriver Hollis i boken, som også er krydret med bibelsitater.

Bestselger

Til sommeren kommer boken i norsk oversettelse på Genesis Forlag. Det er en del av Hermon Forlag, men har en uavhengig profil som retter seg mot lesere som ikke nødvendigvis er bekjennende kristne.

– Boka er ferdig oversatt, sier administrerende direktør i Hermon, Svein Andersen, som befinner seg på bokmesse i London.

– Den har blitt en stormende og overraskende bestselger i USA, og vi kjøpte den på innstendig anbefaling fra det amerikanske forlaget, noe vi sjeldent gjør. Selv i USA er det spesielt at salget går så bra at forlaget ikke klarer å holde tritt med bestillingene. Vi forventer at det blir en av årets bestselgere på Genesis Forlag, men det er ikke alltid vår forventninger slår til. Når det er sagt, er det ikke alltid vår tilbakeholdenhet slår til, heller, sier han.

LES MER: Jordan Peterson er internettfenomenet som ber unge menn rydde rommet sitt.

Kritikk

Kritikken av Hollis' budskap har også visse likhetstrekk som kritikken av Peterson, men også vesentlige forskjeller. Mens Peterson er en akademiker som appellerer til massene ved å knytte an til mytologi, jungiansk tenkning og bibelfortellinger, og har fått feminister verden over på nakken, er Hollis' tilnærming ikke akademisk. Hun har bakgrunn fra næringslivet, underholdningsgiganten Miramax, og er kjent som blogger. Hun henvender seg til kvinner for å motivere og inspirere dem.

I det amerikanske magasinet Christianity Today skriver Katelyn Beaty at Hollis gjennomgående i boken, nærmer seg en herlighetsteologi, ved å kommunisere at om du bare jobber hardt nok, så vil du oppnå de finansielle, profesjonelle og fysiske resultatene du fortjener. Beaty påpeker også at Hollis' tankegods i stor grad er hentet fra andre, uten at disse blir skikkelig kreditert.

LES OGSÅ: Jordan Peterson minner oss om at vi er født med Guds stempel på vår panne. Og at vi er i slekt med hummeren.

Berørt av Gud

Andersen forteller at det først og fremst var Hollis' budskap forlaget tente på: at hun vil bygge opp selvbilde og selvtillit hos kvinner.

– Samtidig er hun veldig åpen om sine problemer med alkohol. Hun tar tak i utfordringer mange norske kvinner også vil kunne relatere til. For eksempel knyttet til å være kvinne i næringslivet, sier han.

Hollis har blitt kritisert for å forkynne en slags herlighetsteologi?

– Hun forteller om å få en berøring med Gud i møte med utfordringer i livet. Herlighetsteolog vil jeg på ingen måte kalle henne. Hun driver med selvhjelp og motivasjon. Noen av våre konsulenter, både mannlige og kvinnelige, sier at denne dama kunne vært en av mine venner. Hun er menneske, mor, og skriver nært og personlig.

LES OGSÅ: I åtte år har han vært edru. I starten var skrivingen en flukt. Nå er diktsamlingen her.

Vokser på nederlag

At noen er åpne med sine problemer og ikke bare sin suksess, er noe mennesker i dag trenger, er Andersens erfaring.

– Hvordan kan nederlag og skuffelser ikke bare trykke oss ned, men bli noe vi kan vokse på? Vi kan vende oss til Gud i bønn, men vi må jammen gjøre noen grep selv også!

Hollis nye bok, Girl, Stop Apologizing vil også bli tatt inn til vurdering for utgivelse på Genesis Forlag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur