Kultur

‘Menn viser til menn. Kvinner ­viser til kvinner og menn.’

Da språkviter Helene Uri begynte å telle, fant hun ut at menn i ni av ti tilfeller skrever nekrologer og biografier om andre menn.

I Bragepris-vinneren Hvem sa hva? (2018) undersøkte Helene Uri hvor ofte kvinner og menn blir omtalt i aviser. Hun begynte simpelthen å telle, og kom fram til at det var om lag dobbelt så mange menn som kvinner omtalt og avbildet i norske aviser.

– I verdens mest likestilte land er det faktisk så skjevt. Så selv om man, som meg, prøver å være superbevisst på dette, blir man forbløffet når man faktisk begynner å telle, sier Uri.

LES OGSÅ: – Jeg har til gode å se at Sylfest Lomheim skriftlig krediterer meg en eneste gang når han skriver om bønnespråk, sier Merete Thomassen.

I heisen

Tallene hennes stemmer overens med funnene i boka Etter beste kjønn, redigert av Elisabeth Eide og Kristin Skare Orgeret.

– Når menn blir intervjuet om hvem de vil stå fast i heisen med, så velger de menn. De skriver nekrologer om menn og biografier om menn, sier Uri.

Hun mener dette gjelder for om lag 90 prosent i hennes tall. Kvinnene, derimot, skriver omtrent 50/50 om menn og kvinner.

– Og det gjelder ikke bare økonomidelen i Dagens Næringsliv, men også kulturdelen av Aftenposten, sier Uri.

LES OGSÅ: Helene Uris Hålke er en presis psykologisk thriller om et ekteskap på tynn is.

Siterer seg selv

Uri presiserer at boka hennes handler om hvor ofte kvinner og menn omtales, og ikke tilfeller om manglende henvisning, slik Thomassen mener er tilfellet for egen del.

Uri viser til OsloMet-rektor Curt Rice, som i 2017 skrev i en kronikk i Aftenposten om at menn også siterte seg selv langt oftere enn kvinner i akademisk sammenheng.

– Har du erfaringer selv fra dine år i akademia og offentligheten?

– Ja, men jeg har ikke lyst til å si noe mer om det.

– Hvorfor er det slik at menn ikke vil vise til damers meritter?

– Jeg tror Harald Eia var inne på det i sin svært omstridte kronikk for noen år siden, hvor han sa at menn ganske enkelt foretrekker ros fra menn. «Ros fra damer er rubler. Mennenes anerkjennelse: dollar.»

– Så hva skal man gjøre for å endre dette?

– Jeg syns vi skal være litt gammelfeministiske og flinke til å framheve hverandre. Derfor er det fint at Åste Dokka løfter det fram. Menn løfter hverandre fram ubevisst uansett, så da må kvinner også løfte fram hverandre, sier Uri.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur