Kirke

Menighetsråd kjemper mot vindkraft

Menighetsrådet i Hemne roper varsko på vegne av skaperverket, og tar sterk avstand fra vindmøllepark på Svarthammaren.

Bilde 1 av 2

– Med utgangpunkt i de massive inngrep i Guds frie natur som slike planer legger opp til, ønsker også Hemne menighetsråd å engasjere seg og uttale seg om de framlagte planer, heter det i uttalelsen som ble vedtatt 2. mai.

– Uberørt natur har en egenverdi, og det er viktig at vi tenker oss godt om, og at vi er restriktive med å fortsette å vedta uopprettelige naturinngrep. Ikke minst har vi et stort ansvar overfor kommende generasjoner. Vår del av fylket har allerede bidratt i stor grad gjennom vedtatte vindkraftutbygginger og store overføringslinjer. Dette har en gjort for å bidra til styrking av elektrisitetsutveksling mellom landsdeler og fokus på fornybar energi, heter det videre i menighetsråds-vedtaket.

LES MER: Den store guiden til kirkevalget

Skjemmende

Nå mener rådet at det er på tide å stoppe opp og utrede alternativer til den massive vindkraftutbygging de mener vil være et sterkt skjemmende inngrep i naturen i deres eget nærområde. Det foreligger planer om 55 vindturbiner i området

– Vår felles natur - skaperverket - er under press. Hemne menighetsråd vil rope et varsko, og henstille til bestemmende myndigheter å legge vekk de framlagte planer for vindkraftutbygging på land, sier leder i rådet, Maria Stolsmo.

Sterk motstand

I vedtaket går de også langt i å argumentere for konkrete alternativer, som solenergi og vindkraft til havs.

– Står dere ikke i fare for å bli politikere, i stedet for å representere kirkemedlemmene?

– Etter syv uker har jeg ikke registrert én eneste negativ bemerkning om vedtaket. Motstanden mot utbyggingen av vindkraft på land er massiv i lokalmiljøene som blir rammet. Min lille betenkelighet i forkant var om vi skulle engasjere oss på denne måten. Men etter å ha fått forslaget på bordet, ble jeg fort klar for at vi skulle gå ut så tydelig og konkret. I menighetsrådet var det ingen innvendinger, og forslaget ble enstemmig vedtatt.

LES MER: Regjeringen vil la Den norske kirke bestemme dato for kirkevalg

Tverrpolitisk

Hun sier at uttalelsen er fundert på hvor sterkt inngrepet rammer lokalt.

– Vindmølleparken vil være sterkt synlig, og ødelegger naturen rundt oss. Den lokale motstanden er massiv, på folkemøtene har det vært veldig få stemmer for utbygging. Og de lokale aksjonene og motstanden har vært sterkt preget av bredde, helt på tvers av partipolitisk tilhørighet, sier Stolsmo.

Hun innser at hun også representerer kirkemedlemmer som vil være uenige i uttalelsen.

– Et menighetsråd skal ikke uttale seg om alt mulig. Men i denne saken mener jeg at vi ikke skal være redd for å komme med et klart signal om noe som truer skaperverket vårt, sier Stolsmo.

Både Hemne og Snillfjord kommuner har gjort vedtak mot å gi konsesjon til vindkraftutbygging på Svarthammaren. Det aktuelle området ligger i Snillfjord, men er like synlig fra begge kommunene.

Nok er nok

Ordfører i Hemne kommune, Odd Jarle Svanem (Sp), synes en så klar uttalelse fra et menighetsråd er litt uvanlig – men takker for støtten.

– Motstanden i lokalbefolkningen er bred, på folkemøtet der NVE var til stede, var det ikke én røst som talte for utbygging. Sp vil ta vare på mangfoldet i naturen, og presset på naturen i vårt område er på et nivå der vi må si at nok er nok, sier han.

– Nå er vi veldig spente på om NVE for andre gang i kraftutbyggingshistorien i Norge vil gi konsesjon, når kommunen sier nei. Jeg blir skuffet om NVE igjen overkjører kommunale vedtak, sier ordføreren.

LES MER: Den norske kirke varmer opp til det kommende kirkevalget med reklamekampanje

---

Folkekirke: Politisk engasjement

  • Både Hemne og Snillfjord kommuner i Trøndelag har uttalt seg klart imot utbygging av vindkraft i området rundt Svarthammeren. NVE skal om kort tid bestemme om de vil gi konsesjon for utbygging, det foreligger planer om opp til 55 vindturbiner.
  • Nylig kom Hemne menighetsråd med en enstemmig uttalelse i saken, der de uttrykker motstand mot inngrepet i naturen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke