Kultur

… men ­vinylplata er ikke død

Round 2 heter selskapet som gir Folque og Kåre and The Cavemen nytt liv på vinyl.

– Vinyl har de siste årene blitt det desidert viktigste formatet for fysisk musikk. Nå vil vi spre norsk gull rundt i verden, sier Erik Jansen.

Han håper og tror at vinyl-
utgivelser av norske klassikere av rock, jazz og pop vil skape stor gåsehudfaktor hos platekjøpere i inn- og utland. Med fire utgivelser i året vil de gjenutgi musikk som Erik Jansen i Jansen Plateproduksjon og Andreas Leine 
Jakobsen i vinylbutikken Big Dipper mener er høydepunktene, både kjente og obskure.

Nyanser

Erik Jansen er ikke overrasket over tallene for 
musikkomsetningen. Salget av vinylplater er det eneste unntaket fra regelen om at platesalg stuper. Det utgjør likevel en forsvinnende liten del av omsetningen.

– Men bildet er veldig fragmentert. Det er de store selskapene og artistene som opplever den sterke nedgangen i platesalg. Vi har forhåndssolgt nesten hele opplaget på 2.000 plater av Kåre and The Cavemen. Mye av det jeg utgir gjennom Jansen Plateproduksjon er musikk som fortsatt selger i fysiske formater. Det er musikk av en type som solgte like mye for 10 år siden som nå, sier han.

LES OGSÅ: Levende musikk vinner

Sjeldenhet

Han tror rett og slett at musikkinteresserte mennesker fortsatt kjøper plater. Med Round 2 håper han å nå dem som i tillegg er interessert i de norske rock-klassikerne. Undertakers Circus sitt debutalbum, Ragnarock fra 1973, vil også komme på nytt som en dobbelt-L•med bonusspor. På listen står også 
Firebeats, Inc. med en L•de utga i 1966 i 500 eksemplarer.

– Det er den norske utgivelsen som er mest verdt i bruktmarkedet. I mint-versjonen går den for opp mot 20.000 kroner, sier Jansen.

Round 2 lisensierer rettigheter, skaffer til veie originalmastere og artwork.

– Med utgangspunkt i originalmastere forbedrer vi lyden. Dessuten får vi skrevet eksklusive
liner-notes for hver utgivelse, sier Jansen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Udødelig

– Hva mener dere med at vinyl er det viktigste formatet?

– Ikke i tall. Det er viktigst med tanke på at det har vist seg å være det udødelige formatet, sier Jansen.

Likevel er ikke vinyltallene uten interesse. Vinyl utgjør nå over 17 prosent av det fysiske salget. Tall fra bransjeorganisasjonen IFPI viser at CD-en har hatt en jevn nedgang totalt i løpet av 2014, med nasjonale utgivelser som den store taperen. Her var nedgangen på over 60 prosent i 2014.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur