Kultur

Medalje for edel dåd til Rafiq og Iqbal

Muhammad Rafiq og Mohammed Iqbal er tildelt utmerkelsen for sin heltemodige innsats under terroraksjonen i Al-Noor-moskeen 10. august i fjor.

Muhammed Rafiq og Mohammed Iqbal er begge tildelt Medaljen for edel dåd, en utmerkelse som gis til personer som har utført hederlige handlinger «i forbindelse med redning av liv eller likeverdig handling».

Rafiq og Iqbal mottar utmerkelsen etter å ha avverget angrepet mot moskeen Al-Noor i Bærum i 10. august 2019. Før gjerningsmannen gikk til angrep på moskeen, drepte han stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

Beslutningen om å dele ut medaljene ble tatt da regjeringen var samlet til statsråd på tirsdag

LES OGSÅ: Min Tro-intervju med Muhammad Rafiq

Redningsmenn

319 dager etter at Muhammed Rafiq og Mohammed Iqbal overmannet den draps- og terrordømte Philip Manshaus og med det avverget det som kunne blitt et langt verre angrep, ble det onsdag kjent at de to tildeles hver sin utmerkelse.

Rafiq har fortalt at han ikke har noe minne om hvor lenge han kjempet for livet, men at det føltes som en evighet.

– Bønnene kom automatisk mens vi kjempet. Jeg er i fysisk god form og har brukt å gå 18.000–19.000 skritt om dagen. Men jeg må være så ærlig å si at jeg fikk en styrke jeg ikke hadde fra før. Jeg er sikker på at den ble gitt meg av Gud, sa Rafiq til Vårt Land tidligere i år.

Muhammad Rafiq ble tildelt medaljen for edel dåd i gull, og «Rafiq utmerket seg med en ekstraordinær innsats i overmanningen av gjerningsmannen, og utførte en usedvanlig fremragende redningsdåd.

Mohammad Iqbal er tildelt medaljen for edel dåd i sølv. Iqbal innsats var avgjørende for at gjerningsmannen ble overmannet.

Tilgivelse

I et lengre Min tro-intervju har Rafiq sagt at han ikke bærer nag til Manshaus, men at han har tilgitt ham. Han mener noen har villedet ham, og håper han kan komme tilbake til personen han en gang var.

– Idealsamfunnet for meg er et samfunn der vi respekterer hverandre, uavhengig av farge, rase, nasjonalitet og tro, mener Rafiq.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur