Kultur

Med paven som trendsetter

Designerkjoler og pavelige tiaraer skal kaste glans over hverandre i ny oppsiktsvekkende ­utstilling på «The Met».

«Himmelske kropper: Mote og katolsk fantasi» er tittelen på en av årets vårutstillinger på The Met. Galleriet i New York er USAs største, og nylig var kjendiser som Donatella Versace, Rihanna og Amal Clooney på plass, da den ferskeste utstillingen ved museets avdeling for drakt og kostyme ble presentert.

Her er skatter fra Vatikanet­ blant hovedattraksjonene. ­Pavelige klær og gjenstander er flydd inn fra Roma for å vitne­ om den pågående dialogen mellom mote og fromhetsliv.

Evig

– Katolsk fantasi har røtter i – og opprettholdes ved kunsthåndverk. Og motens omfavnelse av hellige bilder, objekter og skikker fortsetter dette evig utviklende forholdet mellom kunst og religion, sa Daniel Weiss, direktør for The Met under lanseringen.

Utstillingen markedsføres med at den inneholder rundt 40 «kirkelige mesterverk fra det sixtinske kapells sakristi, der mange aldri har vært vist utenfor Vatikanet». I tillegg til liturgiske klær, kommer ringer og tiaraer. Parallelt vises 150 kreasjoner, i første rekke kvinneklær, fra alle de største motehusene. De stammer fra tidlig 1900-tall og frem til i dag.

Strid

Presentasjonen tar sikte på å analysere sammenhengen mellom kunsthåndverk og kristendommens materielle historie.

– Mote og religion har lenge­ vært tett sammenvevd, og har inspirert hverandre gjen­sidig. Selv om dette forholdet har vært komplekst, og i blant skapt strid, har det produsert noen av de mest nytenkende kreasjonene i motens historie, uttaler kurator Andrew Bolton i en pressemelding.

Forrige gang Vatikanet lånte ut gjenstander i dette omfanget til The Met var i 1983.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur