Kultur

Med nisjen på lasset

Mens avisopplagene stuper på papir, satser mediehusene på nisjemarkeder på nett. Spesialområdene blir flere og går dypere enn det man har rom for i papiravisa.

I VG-systemet er Camilla Bjørn leder for nisjeproduktene. Hun tror ikke satsingen vil kvele papirproduktet.

– Tvert i mot! Nisjer på sitt beste skaper innhold, læring og inntekter som gagner alle kanalene til et mediehus.

Hun mener VG-huset har lært mye rent organisatorisk gjennom nisjeproduktene.

Målretting

– Vi er en liten gjeng som jobber veldig smidig. Vi prøver og feiler, kaster oss rundt og bygger opp eller skrinlegge prosjekter i løpet av et par dager. Vi er mindre fastlåste og kan endre ting og innrette oss etter brukerne mye raskere. Jeg er opptatt av å delegere ansvar til dem som jobber med hvert enkelt felt, de kjenner brukerne og produktet best, så de har mye makt til å påvirke hele produktet. Det er uhyre viktig å kjenne på pulsen hos brukerne, for å målrette produktene slik at de treffer best mulig, sier Bjørn.

Hun ser en mediestruktur der stofftilfanget øker og mye innhold må prioriteres bort.

– Massiviteten i dagens mediebilde og tøffe økonomiske tider gjør at mediehus ofte må prioritere hardt. Med nisjer kan man fordype seg i populære områder, sier hun.

Innovasjon

– I en tid der folk har mulighet og behov for å gå i dybden innen sine spesialinteresser, er nisjeproduktene et sted der man kan ivareta de enkeltes behov på en langt bedre måte enn i et rent papirprodukt. Innovasjon skapes best gjennom små redaksjonelle miljøer som er fleksible og kan justere innretningen mot brukerne hele tiden.

– Hvor viktige er Vektklubben og MinMote rent kommersielt?

– VG-systemet omsetter for godt over en milliard, så jeg kan ikke si nisje gir en betydelig andel av kaken. Men vi har et godt inntektsbilde som vokser. Det er tre ting vi tjener på gjennom nisjer: Kommersielle inntekter, x-faktorverdien ved å gi brukerne noe mer innen felt de elsker, og den store læringsverdien vi som redaksjon tilegner oss gjennom utvikling av nye produkter, sier hun.

– Vil en slik satsing kollidere med samfunnsansvaret hos mediehusene?

– Den redaksjonelle rollen er akkurat like viktig gjennom nye kanaler, og samfunnsansvar er kanskje vel så lett å vedlikeholde gjennom en større bredde i tilbudet, sier Camilla Bjørn.

Inntektsbringende

Førsteamanuensis Erik Wilberg jobber med mediestrategi ved Handelshøyskolen-BI. Han ønsker nye nisjesatsinger velkommen.

– Men nisjetilbudene må ikke bli en redaksjonell søppelkasse. Klarer man å holde høy redaksjonell kvalitet kan det bli inntektsbringende på sikt. Spørsmålet vil alltid være om tilbudene er så gode at leserne vil være villige til å betale for dem – den problemstillingen vil alltid dukke opp, sier Wilberg.

Han mener mediebedriftene må prøve seg frem i nye farvann for å overleve.

– Medietilbudene smelter sammen, det nytter ikke å separere det digitale fra papirproduktet lenger. Kannibaliseringen i mediebransjen øker, og gjør seg gjeldende ved at man konkurrerer med seg selv. Men det er ikke nødvendigvis negativt, finn.no som vokste ut fra Aftenposten, og VGs mange nisjeprodukter har vært suksesser, mener han.

Digitalprdukter

– Blir fristelsen til å koble redaksjonelt stoff med annonser større gjennom de mer målrettede produktene?

– Det kan bli vanskeligere å skille det journalistiske produktet fra de kommersielle interessene. Her er det helt avgjørende å ha høy bevissthet og klare skillelinjer. Sponset innhold må merkes meget tydelig. Den store fordelen med de digitale produktene er at de er mer fleksible, både redaksjonelt og overfor annonsører. Det blir skuter som er mye lettere å snu, og nye satsinger kan utprøves – og eventuelt forkastes mye enklere enn i et papirprodukt, mener Wilberg.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Helt nødvendig

Førstelektor Ragnhild Olsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus har jobbet med strategi og utvikling i mediehus. Hun ser det som helt nødvendig at mediehusene jobber med digitale produkter og tjenester som kan bidra med inntekter for å finansiere journalistikken og samfunnsoppdraget.

– Vil en satsing på vektklubber og kontaktfora svekke tilliten til et redaksjonelt hovedprodukt?

– Det er helt avhengig av hva slags tilleggstjenester som lanseres. Tilbud som samsvarer godt med merkevaren forøvrig, og forholder seg til de forventningene markedet har til merkevaren, kan fungere bra, mener hun.

– Vil Vårt Land kunne havne i en situasjon der man konkurrerer med seg selv, gjennom det nye forumet tro24?

– En annen måte å se det på er at man inntar en digital nisjeposisjon før andre aktører kommer inn. Jeg tror det er smart av Vårt Land å være offensive digitalt for å appellere til et yngre publikum som man ikke når på papir, sier Ragnhild Olsen.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur