Nyheter

Måtte lete lenge etter orgel

Orgeltalentet Victoria Ulriksen slet lenge med å finne øvingsorgler i Oslo-kirkene. – Det er en grov feil å signalisere en så negativ holdning til orgelrekruttering, sier domkantor.

Trettenårige Victoria Ulriksen er ett av våre største orgeltalenter, og ble landskjent gjennom sin deltagelse i Norske Talenter på TV 2.

Hun forteller om skuffelse, og overraskelse over at det har vært så vanskelig å komme til på ­orglene i Oslo. Far, Kenneth Ulriksen, har gjennom flere ­måneder henvendt seg til en rekke Oslo-kirker og spurt om øvingsmuligheter for datteren.

– Et av de få skriftlige svarene­ var en formell e-post, med henvisning til en prisliste med en ­timepris på 1.000 kroner. Det var litt merkelig ut fra uttalelsene fra sentralt kirkelig hold, om å prioritere rekruttering til kirkemusikken. Da blir det litt rart at kirkene skal ta seg betalt for å låne orglene til fremtidige kirkemusikere, forteller han.

Facebook-innlegg

Domorganist Kåre Nordstoga undret seg da han fikk høre om problemene, og la tirsdag kveld ut et innlegg på Facebook der han presenterte problemet. Under et døgn etterpå, har flere meldt seg.

– Det var overraskende at det tok så lang tid uten at hun ble møtt med tilbud. Jeg tror ikke det skyldes vond vilje, kirken har jo en klart positiv holdning til å ­rekruttere fremtidige kirke­musikere, sier Nordstoga.

Kåre Nordstoga har selv timer med Victoria i Oslo domkirke, men der er det ikke kapasitet til mer øvingstid. Han tror at mangelen på positiv respons er litt tilfeldig.

– Bare etter noen timer ser det ut til at dette kan løse seg på beste vis, det var egentlig forventet. Men jeg er redd noe av lunkenheten – og tilbud med en timepris på 1.000 kroner – også skyldes trang kirkeøkonomi,­ med et økende krav til menighetenes egen inntjening, sier domkantoren.

Fikk fire–fem tilbud

Victoria selv synes det er rart at det har vært så vanskelig å finne et orgel å øve på, men er glad det ordnet seg.

– Særlig sett i betraktning av det økende rekrutteringsproblem når det gjelder kirke­musikere. Men nå er jeg veldig glad og lettet over at det ser ut til å bli en løsning på problemene, ­etter Kåre Nordstogas Facebook-­utspill, forteller hun.

På under et døgn har hun fått fire–fem konkrete tilbud.

– Det betyr at jeg får øve på et nytt orgel omtrent hver dag. Det er veldig viktig med variasjon, siden ingen orgler er like. Nå gjenstår det bare å finne frem til gode løsninger og timeplaner, sier hun.

LES MER: Orgel er populært igjen

Frekt og vanskelig å forstå

Magne Harry Draagen, domkantor i Nidaros, var en av de som reagerte på Nordstogas Facebook-utspill.

– Å forlange 1.000 kroner i timen for øvetid for fremtidige kirke­musikere er så frekt at det er vanskelig å forstå at det er sant, skrev Draagen, i en kommentar på Facebook.

– Det er en grov feil å signalisere en så negativ holdning til å legge til rette for organist-­rekrutteringen, sier han til Vårt Land.

Rekruttering av kirkemusikere­ er så viktig, at man om nødvendig må rydde plass for å tilby øvingstid til potensielle organister, mener Draagen.

– Dette må være en høyt prioritert oppgave for kirken. I Sverige­ er det vanlig at kirke­musikere har undervisning av orgelelever som en del av stillingene sine, der er kirken mer aktivt deltagende i rekrutteringsarbeidet.

God løsning

Kirkeverge i Oslo, ­Robert Wright, gir et klart signal om at her må det finnes en løsning.

– Unge mennesker som satser på kirkemusikk, er noe kirken trenger. Da må de få slippe til i kirkene våre, og nå ser det jo ut som saken løser seg. Om ikke, må de gjerne ta kontakt, sier Robert Wright.

Han understreker at det dreier seg om dyre instrumenter, og at kirkene kan ha stramme tidsplaner.

– Dette må nødvendigvis håndteres lokalt, men det må ­finnes løsninger for de som er ­potensielle kirkemusikere – og det skal ikke koste noe, sier Wright.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter