Kultur

Martin Luther til scenen

Kirkerådet inviterer de proffe scenekunstmiljøene til å fremstille Martin Luther i teaterversjon - rettet mot barn og unge i jubileumsåret 2017.

I forbindelse med 500-årsjubileet for reformasjonen legger Kirkerådet 1,5 millioner kroner på bordet for å få norske scenekunstmiljøer på banen med Luther-teater. Midlene kommer fra kirkens trosopplæringsprosjekt, og Scenekunstbruket er faglig og administrativ samarbeidspartner.

- Vi utfordrer scenekunstmiljøene til å utarbeide produksjoner som reflekterer og aktualiserer Luther for barn og ungdom, forteller prosjektleder Kristine Aksøy.

Nåde

I utlysningsteksten til konkurransen ber de særlig om at begrepet nåde blir sentralt.

- Vi vil åpne begrepet nåde og gjøre det relevant for unge mennesker av i dag. Ordet nåde trenger kanskje litt drahjelp for å nå barn og unge. Vi håper at vi kan inspirere teatermiljøene til å utvikle forestillinger som er tros- og livsrelevante, forteller hun.

LES OGSÅ: Dette er årets juleplater

Tanken er å nå bredt ut med scenekunsten rundt Luther. Aldersgruppen er definert til mellom 6 og 18 år.

Landsomfattende turne

- Med så stort aldersspenn ser vi for oss at vi må dele prosjektet i flere oppsetninger, for å dekke opp hele aldersspennet. Vi ønsker også en geografisk spredning, og tenker at prosjektet skal på turne rundt i landet høsten 2017. Vi håper på god respons når vi har et tydelig formulert tema - og tilgjengelige midler, sier Aksøy.

I tillegg til nåde er myndiggjøring og livsmestring temaer som Kirkerådet ønsker kan bli utforsket gjennom prosjektet, som inngår i Kirkens trosopplæringsprosjekt.

Trosopplæring

- Vi har hatt flere utlyste prosjekter før, mest rettet mot fagutvikling, forskning og metode- og materialutvikling. Men det er første gang vi lyser ut en konkurranse med direkte adresse til scenekunstmiljøene. Kultur er en viktig del av trosopplæringen, og vi ønsker å stimulere til nytenking gjennom å utfordre teatermiljøene til samarbeid, forteller hun.

Jubileumsår

31. oktober 2017 er det 500 år siden Martin Luther slo opp sine 95 teser mot avlatshandelen på kirkedøren i Wittenberg. Jubileet markeres verden over og Det lutherske verdensforbund har valgt nåde som gjennomgangstema for feiringen.

LES OGSÅ: – En god preken kan være som en kino i hodet

Forestillingene kan gjerne ha en interaktiv form og må kunne tilpasses ulike kirkerom. Kirkerådet vil være i dialog med utøverne og bidra med pedegogisk materiale til oppfølging av tematikken.

Markus-evangeliet

Skuespiller Svein Tindberg synes det høres ut som et spennende prosjekt. Han har selv hatt stor suksess med sine bibel-relaterte forestillinger, Markus-evangeliet og Abrahams barn

Drømmer

- Det var noe alle trodde var smale ideer, men de har vist seg å ha bred interesse. Abrahams barn var tiltenkt 10 oppsetninger, nå har vi passert 250. Martin Luther var jo en utrolig spennende person som har satt dype spor i vår historie. Jeg håper og tror det finnes mennesker som bærer på en drøm om å gjøre noe scenisk på hans liv og lære, sier Tindberg.

Følg Vårt Land på Twitter og Facebook

Han tenker at det er mange veier å gå rent kunstnerisk.

Dialog

- Luthers angrep på hulheten - og det å sette mammon foran ånd, er to sentrale temaer. Konsekvensen av hans opprør delte jo kristenheten i to. Religions-dialog er aktuelt, med alle konfliktene vi har tror jeg det er like mye bruk for dialog innad i religionene - både i kristendommen og i islam, sier Tindberg som gleder seg til å se resultatet av Luther-prosjektet.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur