Klima

Må regne med regn

Tullete å si at man er «værsyk» sier sosialpsykolog. Gjør det beste ut av regnværsdager er hans råd.

Den ene dagen skinner sola, den neste regner det. Er det noe rart folk blir værsyke denne våren, professor i sosialpsykologi Arnulf Kolstad?

– Vi vet en del mennesker sier de er værsyke, men det er fordi de innbiller seg det. Værsyk er ingen diagnose, men noe man tar inn over seg fordi man misliker for eksempel regn. Noen dyrker denne misnøyen så mye at de blir skikkelig nedfor, i stedet for å si til seg selv at; «i dag regner det, da kan jeg sitte inne og hygge meg med god musikk og en god roman».

Det er vel lettere sagt enn gjort?

– Ja, og jeg sier ikke at det ikke finnes grenser for hvor mye nedbør man skal tåle. Jeg bodde selv en periode i Indre Arna utenfor Bergen, hvor jeg ble gjennombløt sånn omtrent fire ganger om dagen. Da flyttet jeg til Trondheim, hvor det er mindre nedbør. Poenget mitt er uansett at jeg faktisk gjorde noe med det, i stedet for å fortsette å sutre over været.

Så løsningen kan være å flytte fra Bergen?

– Bor man på Vestlandet må man regne med regn, og misliker man det, ja, så kan det være lurt å flytte. Bor man i Norge, må man likevel regne med omskiftelig vær.

LES OGSÅ: Grønne kunstnere gir kolleger et spark

Hvorfor blir mange likevel så lei av regn?

– Ja, si dét. Det er jo bare vann, og det er ikke skadelig. Det er — som nevnt — det man eventuelt gjør regnet til, som kan bli skadelig for oss. I motsetning til andre arter av dyreriket, har vi mennesker en nærmest unik evne til å tilskrive omgivelsene våre mening, og hva det skal bety for oss. Selv om det ble for mye regn for meg i Indre Arna, må jeg likevel si at regn som pisker mot kinnet kan være herlig, særlig når man har bodd i Sør-Kina med 40 varmegrader, slik jeg også har gjort.

Noen hevder at lyset — og lysterapi — beviselig har effekt på sinnsstemningen?

– Det finnes ingen dokumentasjon på at vær og lys i seg selv påvirker kroppen, muligens bortsett fra noen ekstreme tilfeller av fysiologisk overfølsomhet for slikt. Lysterapi kan nok gi placeboeffekt, ved at man tror så sterkt på det at det hjelper. Tror man fullt og fast lykken er å sole seg, så blir man gjerne deppa hvis det regner.

LES OGSÅ: – Gud vil dømme ledere som ikke beskytter miljøet

Har reiselivsbransjen litt av skylda for det siste du nevnte?

– Ja, det har den. Ved å være så opptatt av sol og strender, kan folk fort føle seg mislykket hvis de ikke får sine doser av dette. Slik tenkte man ikke før i tiden, da tilpasset man seg det været som var.

Hvorfor snakker vi så mye om været?

– Fordi det er ufarlig småprat, noe alle kan mene noe om uten annen kunnskap enn det man ser ut av vinduet. Det er det samme med fotball. Man starter sjelden en samtale med å snakke om Midtøsten.

Hva vil du ha mer av i norsk politikk?

– Jeg vil ha mindre parlamentarisme. Færre valgkamper hvor partiene lover og bløffer om ting de senere ikke er i nærheten av å oppfylle.

Hva er hellig for deg?

– Menneskelivet. Jeg er pasifist, og kan aldri tenke meg å drepe noen, eller skade noen for den saks skyld.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima