Musikk

Lokale konserter dominerer julen

Lokale krefter står bak tre av fire julekonserter i kirkene.

– Ingen trenger å frykte at de kommersielle aktørene skal fortrenge det lokale kulturlivet, sier Frank Grimstad, administrerende direktør i KA.

En undersøkelse som KA ­Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter har gjort blant mer enn halvparten av landets kirkeverger, viser at det er lokale kulturkrefter som står bak tre av fire julekonserter i kirkelig regi. 221 kirke-verger har besvart spørsmålet om hvem de leier eller låner ut kirken til.

Stille natt

Debatten om hvorvidt kirken overlater ­adventstiden til kommersielle aktører er blitt en førjulstradisjon. I tirsdagens Vårt Land uttrykte musikksjef Jan Harald Hagen i Frelsesarmeen bekymring for at førjulskonsertene med kjente artister på maratonturne bare er for folk med god råd. «Stille natt, hellige natt», som ble etablert i 1987 er den lengstlevende av de kommersielle juleturneene. Billettene koster 445 kroner.

LES OGSÅ: – De dyreste kirkekonsertene stenger ute de som ikke har råd

Lokal dominans

Etter utspillet fra Frelsesarmeen har KA gjort undersøkelsen som viser at av 1.331 registrerte konserter hos kirkevergene, arrangeres drøyt 72 prosent av lokale kor, korps og andre krefter.

Musikksjef Jan Harald Hagen i Frelsesarmeen er positivt overrasket over den høye andelen julekonserter i kirkelig regi.

– Det er gledelig at lokale krefter spiller en så stor rolle. Den største forskjellen mellom kirkelige og kommersielle aktører ser vi nok i at de siste preger medieflommen med blant annet massiv markedsføring, sier han.

Hans viktigste anliggende er at brodden i juleevangeliet ikke blir pakket inn i for mye bomull.

– Fortellingen om Jesu fødsel må ikke fremføres bare vakkert og tannløst. Men jeg har inntrykk av at de kommersielle konsertene også har med det kristne budskapet i sin ramme, sier Jan Harald Hagen.

Gratis

– Tallene bekrefter at det er lokalsamfunnene som bruker kirkene før jul. Det er bra, for det er jo deres kirke, sier kirkeverge i Ås og leder av Norges kirkevergelag, Astrid Holmsen Krogh.

Konserter i regi av lokale kor og korps er gjerne gratis eller med en billettpris på 50 til 100 kroner, som går til dekning av rene arrangementskostnader. Det samme gjelder for adventskonserter arrangert av menighetene, som kommer i tillegg til de konsertene som er nevnt i KAs undersøkelse.

Kirkekonserter er en viktig del av norsk førjulstradisjon.

– Vår undersøkelse stadfester at dette ikke bare er for de mest bemidlede av oss, sier Frank Grimstad.

Kulturtilbud

Han understreker at de kommersielle juleturneene har sin funksjon i det kirkelige kulturtilbudet og at også profesjonelle artister er velkommen til å bruke kirkerommet.

– Det er plass til stort mangfold. De kommersielle aktørene gjør en viktig jobb med å trekke folk til kirkene i førjulstiden, og vi er glade for det de gjør. Samtidig dokumenterer våre tall at ingen trenger å frykte at de kommersielle aktørene skal fortrenge det lokale kulturlivet, sier Grimstad, som er glad for at kirkene fylles av kulturarrangementer i desember.

LES OGSÅ: Nordmenn er blant dem som hører mest julemusikk i verden.

Lokalsamfunn

– I advent ser vi at folk som ikke er en del av kjernemenigheten, opp-­
lever kirken som sin egen. Det er utrolig viktig at vi legger til rette for at de får den følelsen, sier Astrid Holmsen Krogh i Norges kirkevergelag.

– Den omfattende bruken kirkerommet i advent er et synlig uttrykk for kirkens naturlige posisjon i lokalsamfunnet. Denne samhandlingen med kulturlivet er en sentral del av det folkekirkelige oppdraget, sier Frank Grimstad i KA.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk