Kultur

Litterært skriftemål har blitt podkast

Nå er Vårt Lands eksistensielle bokbad tilgjengelig for nedlasting.

Sju forfattere har blitt intervjuet i Vårt Lands arrangement Litterært skriftemål siden det startet opp i fjor høst. Nå lanseres enkelte av samtalene som podkast, så flere enn de som var tilstede på Kulturhuset i Oslo kan høre de eksistensielle litteratursamtalene.

– Litterært skriftemål skal være en tett og nær samtale. Samtidig syns vi samtalene er såpass gode at flere må få høre dem. En podkast gir oss mulighet til å tilgjengeliggjøre samtalene for et større publikum. Alle bor jo ikke i Oslo, sier Elin Krogedal, som er produsent i Vårt Land.

Hør første podkasten her!

LES OGSÅ: Østkantens sympatiske kyniker

Solid innhold

Vårt Lands kulturredaktør Alf Kjetil Walgermo intervjuer forfatterne på arrangementet, og tror denne typen forfatterintervjuer egner seg godt som podkast.

– Podkast er veldig i vinden for tida, og jeg velger å se det som en fordel for oss. Vi har solid innhold som går tett på de store, eksistensielle spørsmålene i større grad enn mange av de andre bokpodkastene, tror Walgermo.

Ideen om å gjøre litteraturarrangementet om til podkast oppsto etter hvert, og derfor er det bare de tre siste samtalene som har blitt tatt opp. Samtalen med Ingvild H. Rishøi er tilgjengelig allerede, mens skriftemålene til Nils-Øivind Haagensen og Brit Bildøen blir publisert som podkast i august. I tillegg skal det være tre nye arrangementer i løpet av høsten, som alle vil bli lagt ut i etterkant.

Bekjenner synder

Elin Krogedal tror at Litterært skriftemål egner seg som podkast fordi det er en samtale som flyter godt.

– Alf Kjetil Walgermo kan bøkene godt, og er i tillegg forfatter sjøl, så han vet noe om hva det vil si å være skrivende. Han stiller morsomme og fine spørsmål som gjør at samtalen flyter fint. I tillegg har vi valgt forfattere som kan sette ord på det de driver med også muntlig.

Krogedal forteller at Ingvild H. Rishøi tok oppgaven om skriftemål på alvor. I podkasten kan du høre henne bekjenne sine litterære synder og avsløre hvilke triks hun bruker, hvilke prosjekter det aldri blir noe av og hva redaktørene hennes tar henne på.

Hun mener en viktig forskjell mellom Litterært skriftemål og andre bokpodkaster er at mange av de andre er samtaler med gjennomintervjuede forfattere.

– Dag Solstad har blitt intervjuet så mange ganger at han nå blir spurt om hva han spiser til frokost. Litterært skriftemål skiller seg ut fordi det tar opp temaer som ikke har blitt belyst ellers. Det handler ikke om å bli kjent med forfatteren, men å bli kjent med litteraturen, sier Krogedal.

LES OGSÅ: Hyller Bibelen som inspirasjonskilde

Gjenhør

Alf Kjetil Walgermo tror ikke de eksistensielle spørsmålene han stiller er særlig utbredt i vanlige bokbad.

– Samtidig er dette samtaler som passer for alle som interesserer seg for litteratur.

Hans største utfordring er å skaffe seg forberedelsestid.

– Jeg er avhengig av å lese bøkene godt og rydder rom til dybdelesing i en hektisk jobbhverdag. Ellers gjelder det å holde god flyt i en times prat. Det skal være en samtale som står seg og kan høres igjen i ettertid.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur