Kultur

Letter etter rom til bibelmuseum

Midt i Washington åpnet nylig et nytt bibelmuseum. I Oslo klarer ikke Nordisk Bibelmuseum å finne lokaler.

Etter planen skal Nordens første bibelmuseum åpne før sommeren. Men museet jakter fortsatt på lokaler i Oslo sentrum. Rune Arnhoff lover likevel at innen utgangen av mai skal alle som ønsker få se de 2500 biblene, og det skal ikke koste mye å komme inn.

– Finner vi ikke et egnet lokale innen fristen, har vi en plan B. Utstilling skal det bli, sier Arnhoff.

Samling

I april i fjor fortalte Vårt Land at Norges største bibelsamling var kommet på nye hender. Hjemme hos Rune Arnhoff på Lørenskog var det fra før en pen samling på i underkant av hundre bibler. Nå var gjesterommet tatt i bruk for å sortere de over 2000 biblene. I dag teller samlingen 2500 utgaver av Den hellige skrift.

Hans Beckhaug het samleren som gjennom år hadde bygget opp en samling på 1600 bibler. Da Bibelselskapet ikke fant å kunne overta samlingen, ble det styreleder og skipsreder Jan Olaf Tønnevold som overtok. I fjor kjøpte Arnhoff samlingen.

- De gamle biblene er en kulturskatt som forteller mange interessante historier. Jeg ønsker at flere skal oppleve disse bøkene, sier han.

Fakta

Tre kvartaler fra Capitol i Washington åpnet nylig et bibelmuseum. Familien som har lagt 500 millioner dollar i prosjektet håper at museet kan bidra til å forandre byen. En talsmann sier til Time at de mener Kongressen bør kjenne grunnlaget for den nasjonen de er med på å styre.

Selv om Rune Arnhoff legger egne penger i prosjektet, er verken midlene eller ambisjonene like høye.

– Det vi skal åpne er et bibelvitenskapelig og faktabasert museum om Bibelen som bok. Vi har lett etter lokaler i de sentrale deler av Oslo der det er naturlig for turister å ferdes. Vi trenger rundt 200 kvadratmeter på gateplan, og det er ikke lett å finne, sier han.

Husleien skal dels betales av inngangspenger som «ikke skal bli høye», samt av midler han selv går inn med i stiftelsen. Om få dager averterer museet etter rundt 20 museumsguider og vakter som er villige til å jobbe på frivillig basis.

Plan B

I vedtektene står det at Nordisk bibelmuseum blant annet skal gi svar på hvem som skrev Bibelen, hvor den ble skrevet, hvorfor den ble skrevet og hva den inneholder. Arnhoff vil at museet skal holde seg utenfor teologiske diskusjoner.

Plan B innebærer en utstilling som ikke blir permanent. På spørsmål om hva annet man kan oppleve i museet enn å se på de gamle biblene, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur