Kultur

– Lærer oss å forstå andre

Med Guro Nagelhus Schia i spissen får Norge sitt tredje profesjonelle dansekompani. – Dans er en levende kunstform som er enormt viktig i en tid der vi sitter stadig mer bak hver vår skjerm, sier Schia.

Det er få muligheter for dem som ønsker å satse på dans på et profesjonelt nivå i Norge. Til nå har vi kun hatt to faste kompanier for dans – Nasjonalballetten i Oslo og Carte Blanche i Bergen. Med den ferske beslutningen fra det politiske flertallet i Akershus fylkes­ting, får Norge nå sitt tredje profesjonelle dansekompani. I første omgang bevilges 17,5 millioner for de neste fire år.

– Dette er helt fabelaktig, men fortsatt veldig nytt. Nå skal jeg og Vebjørn Sundby, som også skal lede kompaniet, sette oss ned og planlegge hvordan vi skal få det best mulig, forteller Guro Nagelhus Schia.

LES OGSÅ: Strippes for kontroversielle ytringer

Verdensstjerne

Gjennom en 20 år lang karriere har hun bemerket seg som landets kanskje mest kjente stjerne innen samtidsdans, og har sammen med samboer og kollega Vebjørn Sundby jobbet verden over med de fremste internasjonale koreografene. Nå er det Bærum Kulturhus som med størst sannsynlighet blir deres faste base.

Hva slags ensemble kan vi vente oss?

– Jeg kommer til å ansette dansere på et veldig høyt teknisk nivå, med en egen skaperevne og sterk sceneutstråling. Jeg vil invitere både nasjonale og internasjonale koreografer til å lage forestillinger, alt innenfor samtidsdans. Formidling av nyskapende og utfordrende scenekunst er målet, forteller Schia.

LES OGSÅ: Med danseforestillingen Salve Regina, oppkalt etter den katolske Mariahymnen, skyter Jo Strømgren blink nok en gang.

Berører

Hun påpeker at dans er en kunstform som kanskje er mer viktig enn noensinne. I en verden som blir stadig mer teknologisert, byr den på muligheten til å oppleve noe nært og ekte.

– Dans er en levende kunstform som utspiller seg her og nå. Du opplever noe i et rom sammen med andre mennesker, og blir ikke forstyrret av telefoner eller andre ting. Det tror jeg er enormt viktig i en tid der vi sitter mer og mer bak hver vår skjerm, påpeker Schia.

– Hva kan en kropp fortelle som ikke ord kan?

Det er så mange ting som er vanskelig å forklare med ord, der dans har en helt unik evne til å formidle. Dans har et mylder av dialekter, og en enorm evne til å uttrykke, transformere, forene og berøre. Det å bevege seg likt som andre, bevege seg med andre, eller se andre mennesker bevege seg, kan hjelpe oss å forstå hvordan andre tenker, hva de føler og hvem de er. Det lærer oss noe om mennesket.

Et viktig premiss for Dansekompaniet er at det skal bidra til et økt og jevnlig tilbud av scenekunst til befolkningen i hele landet, i tillegg til å være leverandør til den kulturelle skolesekken i Akershus. Første forestilling vil bli i september 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur