Religion

Lærebokforfatter: – En utmerket idé

Gunnar Aakvaag reiser en viktig debatt om prioriteringer i skolen, sier lektor og lærebokforfatter.

– Dette går rett inn i hva alle lærere for øyeblikket diskuterer: Hvordan få plass til flere gode ting? Og hva må da ut? sier Tommy Moum, som underviser på Horten VGS, og i hverdagen opplever at det må prioriteres hardt for å rekke over stoffet innenfor tilmålt timeantall:

– Skal du gå i dybden på noe, betyr det at du må hive ut noe annet, eller ta over med harelabb.

LES OGSÅ: Sosiolog Gunnar Aakvag vil kutte religionsfaget

I utvikling

Moum er idéhistoriker og lærebokforfatter for et fag som vitner om hvordan det norske skoleverket er i stadig utvikling: I 2007 kom Historie og filosofi inn som helt nytt programfag i videregående skole.

– Hva synes du om utspillet til Aakvaag?

– Jeg har sansen for deler av det. Å fremheve Den norske modellen er en utmerket idé. Men jeg ser dilemmaet. Og selv er jeg ikke klar til å hive ut religionsfaget. I mitt fag er det umulig å komme utenom religionens betydning, og da kristendommen spesielt. Det samme gjelder for et fag som norsk.

LES OGSÅ: – En bedre forståelse av samfunnsøkonomi er rett og slett viktigere, mener religionsviter Torkel Brekke.

Engasjement

– Ser elevene dette?

– Ja. Det er ikke noe vanskelig å skape engasjement for religionens plass og betydning i vår historie. Det gjelder ikke minst det som handler om spenningen mellom religiøse tanker og idealer, og hvordan disse realiseres, spørsmål om det er religionen som har pushet på samfunnet, eller motsatt? Eller om påvirkningen kanskje går begge veier? Men slik jeg forstår Aakvaag, er hans poeng at det er noe viktig som vi per i dag ikke får frem i skoleverket, samtidig som vi pusler vi med ting som transsubstansiasjonslære og detaljer innen islam, ting som kanskje ikke er så viktige. Denne kritikken forstår jeg, sier Moum.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion