Kultur

Lar de døde spinne

Han vokste opp med at døden var tabu. I dag driver den tidligere DJ-en Jason Leach en av Storbritannias mest spesielle begravelsestjenester: Fra jord er du kommet, til LP skal du bli.

Jason Leach er mannen som har gjort platehylla til den nye gravlunden. Firmaet hans Andvinyly på Scarborough, nordøst i England, tilbyr å presse asken etter avdøde mennesker og kjæledyr inn i en vinylplate, der lydsporene er opptak av stemmen til den avdøde.

En bisarr idé? Eller den ultimate utgangen på livet?

– Kundene er selvfølgelig musikkelskere, eller deres kjære var det. Ofte har de jobbet med musikk, men musikk er forsåvidt ikke nødvendig for platen. Mange av platene vi har laget, inneholder kun det talte ord, eller for eksempel lyd fra familievideoer, forteller Leach til Vårt Land.

LES MER: Øver på døden med liksombegravelser

Aske i fleisen

Bedriften startet som en god blanding av svart humor og en ekkel opplevelse. På farssiden i Leachs familie var det vanlig at asken ble spredt på havet. Men ved to anledninger gikk det helt galt. Deriblant da de skulle ta farvel med bestefaren. Vinden snudde, og asken blåste rett tilbake på de pårørende.

– Ekkelt, konstaterer gründeren, men hva som verre var, var at ingen virket spesielt interessert i å snakke om det som hadde skjedd.

– Jeg ble plutselig veldig klar over at vi alle skulle dø, men samtidig hadde jeg vokst opp veldig beskyttet. Jeg hadde verken sett noen døde, eller opplevd at noen hadde snakket noe større om døden.

Leach var litt sjokkert over å finne ut at han ikke var uovervinnelig.

– Det vil si, jeg trodde nok for så vidt ikke at jeg var uovervinnelig, men jeg var i hvert fall blitt pinlig gammel før jeg vurderte spørsmålet. Jeg tenkte også at besteforeldrene mine nok hadde vært langt mer klar over døden og sin egen skjøre eksistens. Men når jeg prøvde å snakke om dette, opplevde jeg at folk nærmest ble fornærmet. Temaet var rart, skremmende og interessant, sier han.

LES MER: – Begravelse blir mer en hyllest av levd liv

Personlig

På samme tid hadde moren hans begynt å jobbe ved et begravelsesbyrå. Han fikk høre historien om en mann som hadde fått asken lagt inn i fyrverkeri, og Leach begynte å tenke på hvordan han selv en gang skulle stedes til hvile.

– Jeg hadde brukt de siste tyve årene på å produsere plater, og jeg fikk en ide om å etterlate en personlig plate slik at fremtidige generasjoner kunne vite om meg. Først skapte jeg en webside som med en ganske svart humoristisk stil utforsket ideen. I utgangspunktet hadde jeg aldri noen plan om faktisk å tilby denne tjenesten, men i det øyeblikket ideen ble kjent, følte jeg at jeg ikke hadde noe annet valg enn å ta etterspørselen på alvor.

I dag har Leach, ifølge britiske medier, produsert og solgt flere hundre slike album. Firmaet har fått enorm oppmerksomhet i hjemlandet, og nylig meldte tyske medier om et mulig samarbeid med en tysk plateprodusent som ønsker å utvide markedet til kontinentet. Det kan bli lukrativt. Prisen ligger mellom 1.000 og 3.000 pund for inntil 30 album. Da er asken presset inn i selve LP-en, og pårørende velger hvordan produktet skal se ut og hvilke lydspor det skal inneholde, med forbehold om at rettighetsspørsmål er avklart hvis det er snakk om musikk.

LES MER: Denne kisten lager du selv

Kunstprosjekt

– Hva er grunnen til at de gjør dette?

– Kundene kommer fra alle kanter. Men vi tror motivasjonen deres er en sterk tanke om hva en slik plate etterlater. Den går ikke bare til en person, men til mange nære slektninger og venner, slik at også de kan få et minne om en de hadde kjær.

Også kunstnere har grepet muligheten. Det behøver nemlig ikke bare være aske fra et menneske eller et dyr i LP-en. Kunstnere har for eksempel brukt rester av en meteoritt, mens lydsporene var klangen fra jordskjelv, vulkaner og krig. Firmaet har også jobbet med kunstnere som tok i bruk eldgammel aske de hadde hentet opp fra en myr, forteller Leach.

LES MER: I kø for å fryses ned

LES MER: – Mennesket får ikke verdighet etter antall venner

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur