Kunst

Kunstnere utforsker 
kristne symboler

Den tyske utstillingen «The problem of God» tar for seg kristne symbolers plass i den 
moderne kunsten. – Kunstverkene skal framkalle spørsmål, irritasjon og kanskje også noen 
svar, sier kuratoren.

Bilde 1 av 5

Den tsjekkiske kunstneren Pavel­ Büchlers verk «The problem of God» består av ei bok, der kunstneren har skjøvet et gammelt forstørrelsesglass inn mellom boksidene, så ordet invisible (usynlig) blir synlig og speilvendt i forstørrelsesglasset. På den måten­ gjør verket det usynlige synlig ved hjelp av et fysisk prinsipp.

Da kurator Isabelle Malz så «The problem of God» for første­ gang, fikk hun ideen til å lage en hel utstilling som tar for seg kristne symboler og referanser i en sekulær kontekst. I forrige uke åpnet utstillingen som har fått tittel­ etter Büchlers verk, på Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen i Düsseldorf.

– Med dette verket setter Büchler et humoristisk og tvetydig søkelys­ på et av hovedproblemene med metafysikken: At det usynlige ikke kan bli synlig. Samtidig refererer verket til det usynlige gjennom en optisk illusjon­, som lar fysikken og meta-
fysikken kollidere på en sjarmerende måte, sier Isabelle Malz.

– Verket stiller også spørsmålet om hvem som faktisk har problemet nå: Gud, fordi han er usynlig? Eller er det overført til oss som tviler på ikke-synlige fenomener?

LES OGSÅ: Kunstner vil skape visuell liturgi

Ikke religiøs kunst

«The problem­ of God» er et av 120 verk som vises på utstillingen.

– Her viser vi hvordan vi kan finne igjen symboler fra det kristne­ bildespråket som er en del av vår kollektive hukommelse­, i arbeidet til dagens kunstnere, men med en ny kompleksitet og tvetydighet­, sier Malz.

Kuratoren understreker at utstillingen­ ikke viser religiøst motivert kunst.

– Kunsten er tvert imot representanter for mange kunstverk i dag som bruker kristne elementer og ritualer, sammen med en mengde andre referanserammer, som universelle symboler tatt ut av sin opprinnelige kontekst­, sier Malz.

Hun forteller at utstillingen tar opp mange temaer, fra de fundamentale, eksistensielle spørsmålene i livet og de filosofiske og åndelige utfordringene det innebærer, via humoristiske og kritiske blikk på enkelte sider av religion og tro, til utforskning av kunsthistoriske og bildemessige tradisjoner.

LES OGSÅ: Laget paveportrett av 17.000 kondomer

Danner grunnlag

Isabelle Malz tror det er flere grunner til at mange kunstnere i dag tar for seg religion på en kritisk­ måte. Religion er aktivt til stede­ i politikken­ og i mediene, og de største religionene vokser på verdensbasis.

– Samtidig som katolisismen, islam og pinsebevegelsen sprer seg i Afrika, klager de store, kristne kirkene i Europa på at medlemstallene er stadig synkende, sier Malz, som likevel mener at religion er en viktig del av sekulariserte samfunn, fordi religion brukes som rettferdiggjøring og maktmiddel.

– Religionens etiske og sosiale­ verdier danner grunnlaget for utallige synspunkt i samfunnet, og er også et fundament for vår kultur og historie, sier Malz.

LES OGSÅ: Bruker tungetale som kunst

Ny kontekst

Et av verkene som er med i utstillingen er laget­ av den finske kunstneren Eija-Liisa Ahtila. Filmen The Annunciation (Bebudelsen), rekonstruerer­ den kjente bibelfortellingen der jomfru Maria får besøk av en engel som gir henne beskjed om at hun skal føde Guds sønn. Men i Ahtilas versjon spiller sosialklienter­ rollene. Filmen spør om vi fortsatt ville sett hendelsen som et mirakel dersom dette hadde skjedd i dag.

– I denne filmen har det hellige­ blitt verdslig og alminnelig­. Ahtila beskriver det som et trygdesystem, sier Malz.

Kuratoren forteller at hun har styrt unna den uttalt blasfemiske­ kunsten i utstillingen, fordi hun syns den er uinteressant.

– Mange av verkene setter­ den kristne ikonografien og symbolene­ i en ny kontekst. Ikke bare for å gi dem ny mening­, men for å framkalle spørsmål, irritasjon og kanskje også noen svar.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst