Kunst

Bilder som bygger bro

Hoeggen kirke viser ikoner med motiver hentet fra katolikkenes rosenkransbønn. – Brobygging mellom de kristne retningene betyr mye for meg, sier ikonmaler Solrunn Nes.

Bilde 1 av 3

– For å ta på meg rollen som «bestemor»: Jeg har holdt på med ikonkunst siden tidlig på 80-tallet. Gjennom årene har jeg merket en økende interesse for og normalisering av at tro kan uttrykkes visuelt, sier ikonmaler og kunsthistoriker Solrunn Nes.

2. februar åpner en tredagers utstilling med ikoner malt av Nes i Hoeggen kirke i Trondheim. Hovedvekten er på en serie motiver fra Den katolske kirkes rosenkransbønn. Her skildres hendelser fra livene til Maria og Jesus.

Kunst som dialog

Utstillingen er et samarbeid mellom St. Olavs kirkeakademi og Nidelven menighet. Den er ment å speile hele det kristne trosuniverset, og henvender seg til både protestanter, katolikker og ortodokse.

– Jeg tror det kan bli veldig vakkert på de rene, hvitkalkede veggene i kirkerommet, sier Kirsten Stabel, kunsthistoriker og nestleder i St. Olav kirkeakademi.

Hoeggen kirke tilhører Den norske kirke, mens ikoner først og fremst forbindes med ortodoks kristendom. Rosenkransbønnen tilhører en vestlig, katolsk tradisjon. Åpenheten mellom trossamfunnene er i dag naturlig, fremhever Stabel.

– Skottene er heldigvis ikke så tette som de en gang var.

Norske kirkeakademier, som St. Olav kirkeakademi er del av, er en kristen, humanistisk bevegelse. Stabel sier mange mener kunst bør gis mer plass i akademiets arbeid med å skape møteplasser på tvers av tro og kultur.

– Gjennom ikonkunsten kan man få et glimt av det hellige. Kanskje det visuelle evner å forene trossamfunn mer enn ord og dogmelære, spør hun.

LES OGSÅ: Bruker vinterferien på ikonmalekurs

Jesu liv

Bildene fra Rosenkransbønnen tilhører et bokprosjekt som Solrunn Nes gjør sammen med mannen sin, Addison Hart. Så langt er 14 av 20 planlagte ikoner ferdig.

– Han skriver teologien. Jeg maler. Jeg vil påstå at det tar lenger tid å male enn å skrive, sier Nes.

Hun er inspirert av den meditative stemningen i klosteret Jasna Gora, der Maria-ikonet Den sorte Madonna er oppbevart. Jasna Gora er Polens viktigste valfartssted.

– Gamle og unge samlet seg for å være med på liturgiene. En av de faste bønnekretsene var rosenkransen. Verken før eller siden har jeg vært med på noe slikt.

Opprinnelig inneholder rosenkransen 15 motiver, eller mysterier. Pave Johannes Paul II la i 2002 til fem nye, slik at det ble 20.

– Da vi gikk i gang med boken diskuterte vi om skulle være gammeldags og holde oss til 15 bilder, eller om vi skulle satse på 20. Vi gikk for 20, forteller Nes.

LES OGSÅ: Bygger rumensk ikonmuseum med norske midler

Bygge bro

For Nes er det et sentralt poeng at utstillingen retter seg mot et større publikum.

– Brobygging mellom de kristne retningene og videre ut i det sekulære samfunnet har vært viktig for meg.

Bredden går igjen i kunstnerens egne livsvalg: Oppveksten i Øystese var protestantisk og lavkirkelig. Som ung konverterte hun til katolisismen. Omtrent samtidig begynte hun å jobbe kunstnerisk med ortodokse uttrykk. Utdanningen som ikonmaler er fra Kunstakademiet i Athen.

– Romansk og gotisk kirkekunst er søskenbarn til ikonene, både i innhold og stil. Forsøket på å skape avstand er en historisk tilsnikelse, mener Nes.

LES OGSÅ: Vil ha mer kunst – for helsas skyld

Dybde og letthet

Interessen for ikoner er oppløftende, synes Nes. Samtidig kan tilnærmingen til kunsten bli for overfladisk. Ikke alle interiører kler et ikon.

– Ikonet er, i sitt innerste vesen, hellig.

Spennet blant dem som henvender seg til henne for å kjøpe er stort. Noen er fascinert uten å ha religiøs bakgrunn. Andre har en dypere forståelse for det spirituelle.

Samtidig som ikonene synes å ha blitt mer populære blant nordmenn, merker Nes en fornyet interesse for den mer enkle, norske bedehuskunsten. Hun tror sistnevnte også handler om å gripe fatt i noe som er på vei ut.

– I dag er det mange stiler som står side om side. Det er ikke så strengt hva som er høyverdig kunst.

Pakke bilen

Nes har sitt arbeidssted i Hardanger. Nå gjelder det å avrunde, pakke bildene i bilen og vende nordover mot Trondheim.

– Når er et ikon ferdig? Det kan alltids bli bedre. Til slutt må en jo bare dra. Jeg har skaffet meg tilhenger, så jeg får med meg alt.

LES OGSÅ: Dekorerte toalett med Jesus og Maria

LES OGSÅ: Arrestert for Pride-Maria i Polen

---

Ikonutstilling

  • Ikoner av Solrunn Nes 2.–4. februar i Hoeggen kirke i Trondheim.
  • Presenterer billedserie på 20 ikoner til en bok om Rosenkransen. I tillegg blir mindre ikoner fra hele det kristne trosunivers stilt ut, også for salg.
  • Solrunn Nes holder foredraget Mysteriets formspråk tirsdag 4. februar kl 19.30.
  • Utstillingen er et samarbeid mellom St. Olav kirkeakademi og Nidelven menighet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst