Kunst

Protesterer mot McDonald-korsfestelse

En skulptur av en korsfestet Ronald McDonald på Kunstmuseet i Haifa, har skapt sterke reaksjoner blant kristne i Israel.

An artwork called "McJesus," which was sculpted by Finnish artist Jani Leinonen and depicts a crucified Ronald McDonald, is seen on display as part of the Haifa museum's "Sacred Goods" exhibit, in Haifa, Israel, Monday, Jan. 14, 2019. Hundreds of Christians calling for the sculpture's removal protested at the museum last week. (AP Photo/Oded Balilty)

Flere hundre kristne har protestert utenfor Kunstmuseet. En molotov-cocktail skal ha blitt kastet mot bygningen og det har vært sammenstøt mellom politi og demonstranter – som prøvde å storme museet, melder The Art Newspaper på sin nettside.

Skulpturen av en korsfestet Ronald McDonald er laget av den finske kunstneren Jani Leinonen og har vært en del av utstillingen Sacred Goods på Kunstmuseet i Haifa siden august. Nå har kunstneren bedt museet om å fjerne verket.

Negative reaksjoner

Tor Arne Grimstad er administrativ leder for Israelsmisjonen, og bor i Haifa. Han har registrert hendelsen, og bekrefter at det er et tema det blir snakket om.

– Det er tydelig at verket med korsfestelsen av McDonalds-maskoten ikke er tatt godt i mot av de kristne. Verket har åpenbart skapt sterkt negative reaksjoner hos mange, sier Grimstad, som ikke har inngående kjennskap til demonstrasjonene rundt utstillingen.

Ingen forståelse

Flere kristne leder har reagert, pastor ved St. Elias-katedralen i Haifa, sier til avisen Haaretz at det utstilte verket ikke kan møtes med forståelse.

– Vi fordømmer utstillingen, som presenteres av en institusjon som skal tjene mennesker fra alle religioner – og som skader kristendommens helligste symbol.

En av de som protesterte ved museet klager over at myndighetene ikke har reagert før nå, utstillingen åpnet i august. Han knytter det til at verket håner kristendommen, og ikke jødedommen.

– En skulptur av Hitler med en Tora-rull ville skapt umiddelbar reaksjon, sier demonstranten til The Times of Israel.

Ytringsfrihet

Israels kulturminister Miri Regev vil ha skulpturen fjernet, fordi den ikke respekterer det religiøse kors-symbolet. Det har igjen skapt debatt om at ytringsfriheten krenkes.

Kunstneren selv, Jani Leinonen, sier at han forlengst har bedt om at verket må fjernes, av helt andre grunner.

– Jeg er med i en organisert boikott av Israel, og vil nå insistere på at verket fjernes umiddelbart, sier han til The Art Newspaper.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kunst