Kunst

Syrisk ikonkunst på norgesturné 
- uten kunstneren

30 ikonmalerier av den syriske kunstneren ­Ossama Mossleh skal stilles ut på elleve steder i Norge i høst. Ikonmaleren sitter ­skuffet i eksiltilværelse i Libanon. Han fikk ikke visum til Norge.

Bilde 1 av 3

Svein Erik Sandvold møtte Ossama Mossleh da han leverte tre ikoner til retreat-senteret på Lia gård i 2009.

– Siden har vi holdt kontakten. Men så kom krigen og for tre år siden valgte Ossama å flytte til Libanon med sin kone og to barn. Krigen tvang ham til å oppgi­ ­lærerjobb i Damaskus, og i en lang periode mistet vi kontakten. De har ikke flyktningstatus, men krigen har tvunget dem til å forlate Syria, forteller Sandvold.

Besøksvisum

Ikonmaleriene er blitt familiens eneste inntektskilde, og Svein Erik Sandvold har hjulpet til med utstillinger og salg i Norge. De har en syk sønn som har hatt behov for dyre operasjoner, noe de må bekoste selv.

– Jeg har «hjulpet i nærområdet» uten at det har kostet staten en eneste krone. Nå er vi alle sterkt skuffet over at han ikke får besøksvisum slik at han kan være til stede på utstillingene, forteller Sandvold.

LES OGSÅ: Dette landet vil bare ha kristne flyktninger

Sandvold besøkte Ossama Mossleh og familien hans i april. Sammen oppsøkte de den norske ambassaden i Beirut, men fikk beskjed om at de var for tidlig ute. Søknaden om besøksvisum måtte leveres maksimum tre måneder før det planlagte besøket. I juni forsøkte Ossama Mossleh igjen, men fikk ikke time før 4. august.

– Jeg tok kontakt med ambassaden og etter mye om og men, fikk han en time 29. juni, forteller Sandvold.

Resignert

Avslaget kom 3. august. Skuffelsen var stor og Ossama Mossleh ble fortvilet og resignert. Vårt Land omtalte saken 12. august.

Enhetsleder Steinar Rotevatn begrunnet avslaget slik:

– I søknader hvor vi vurderer risikoen stor for at en visumsøker ikke vil returnere til hjemlandet, er vi nødt til å avslå.

– Ossama Mossleh fikk beskjed om at klagefristen var på tre uker, men samtidig opplyste UDI at klagebehandlingen kunne ta fem måneder. Med en tidsramme på tre måneder og fem måneders klagebehandling er ­ankemulighetene i realiteten ikke til stede, sier Sandvold.

Avslaget ble derfor ikke innklaget.

LES OGSÅ: Thommessen maner til omkamp om flyktninger

Rotevatn sier at saksbehandlingen er regulert gjennom Schengen-regelverket.

– Vi behandler søknader om visum innen 15 dager. Men klagebehandling vil ta noe lengre tid. Generelt prøver vi å ta hensyn til både søknader og klager som er knyttet til en bestemt begivenhet, sier Rotevatn.

– Jeg kan underbygge at Ossama vil reise tilbake til Syria, men har ikke fått anledning til å gi tilleggsopplysninger som støtter opp under det. Avslaget er fattet på totalt sviktende grunnlag, mener Sandvold.

Skam

Han mener UDI bygger en usynlig, men reell mur rundt Norge for alle med syrisk pass.

– Det minner meg om jøde­paragrafen fra 1814, og er en skam for landet, mener Sandvold.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Nå må utstillingene gjennomføres uten kunstnerens tilstedeværelse.

– Vi hadde gledet oss veldig til å ha ham med på utstillingene, som musiker ville han også ­bidratt med musikalske innslag, sier en skuffet Svein Erik Sandvold som nå vil gjennomføre utstillingsturneen sammen med sin kone, Kirsten.

Symbolikk

Ossama Mossleh lærte ikonmaling av en eremitt i Mar Musa, litt nord for Damaskus.

– Ikonene er malt i bysantinsk og syrisk tradisjon. Den syriske er mer fargerik, og de to tradisjonene har litt ulike krav til proporsjoner. Han holder seg strengt til reglene for symbolikk og farge­bruk i ikonene. Han har også skildret en rekke bibelske fortellinger, som bebudelsen, den store fiskefangsten og forklarelsen på berget. Han har også malt et ikon av Hellig Olav, med tanke på at vi skulle vise utstillingen i Trondheim, forteller Sandvold.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst