Kunst

Slår tilbake mot fiendtlig arkitektur

Kunstgruppe gjør spikermatten til en seng.

Det britiske kunstkollektivet som går under navnet «Space, not spikes», (Rom, ikke pigger) har tatt opp kampen mot fiendtlig arkitektur i det offentlige rommet. Målet er å «rette opp i» arkitektur som er skapt for å holde «de riktige menneskene inne og de uønskede ute».

LES OGSÅ: Dette er ikke en seng

'Kom deg vekk'

I første omgang har de plassert en madrass på piggene som omkranser vinduene til en butikk i Øst-London.

«Ingenting sier 'kom deg vekk' til en person som rader med skarpe pigger som skal hindre folk i å bruke offentlige plasser», skriver kunstnerkollektivet i en pressemelding på nettstedet Better Than Spikes

– Vi burde heller bruke kreftene våre på hva som forårsaker fattigdom, ikke skyve vekk dem som befinner seg i uheldige omstendigheter, sier Leah Borromeo, en av medlemmene av kollektivet, til The Independent.

LES OGSÅ: Nøden på Oslo S

Nevrotiske

Motivasjonen er et sinne over de skjeve forskjellene i det offentlige rommet.

«Vi blir fortalt hvor vi kan gå, hvor vi kan sitte, hvor vi er velkomne så lenge vi bruker penger. Eller har penger. Det gjør oss nevrotiske og skaper en dyp følelse av fremmedgjøring hos alle som velger eller ikke har råd til å kjøpe det som akkurat nå går for å være samfunnet og fritid», skriver kollektivet på sine nettsider.

LES OGSÅ: Sitte, ikke sove her

Opp til bystyret

For to måneder siden skrev Vårt Land om at fiendtlig arkitektur er med på å gjøre offentlige plasser mindre tilgjengelige for enkelte grupper. Med skarpe steiner, skrå benker og busskur med seter som vipper svakt fremover, hevder flere at det er blitt en internasjonal trend å ekskludere noen grupper fra offentlige arenaer.

Nylig uttalte representanter for Oslo S at de så på muligheten for å sette opp armlener mellom sitteplassene for å hindre folk i å sove eller hvile der. De tok også til orde for å fjerne flere av de offentlige sitteplassene og la restauranter få ansvar for plassene på fellesområdet.

Det fikk bypolitiker Ivar Johansen til å reagere, som løftet saken opp til bystyret i Oslo.

– Bystyret må formulere et tydeligere overordnet krav til at vi har et byrom som er tilgjengelig for alle, uavhengig av økonomi, sosial status eller helsemessige problemer, uttalte Johansen.

LES OGSÅ: Tar saken til byrådet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst