Kunst

Eldre tysker vil samarbeide om stjålet kunst

Tyske myndigheter har kommet til enighet med en eldre tysk mann om fremtiden til et kunstfunn verdt rundt åtte milliarder kroner, mistenkt stjålet av nazister under 2. verdenskrig.

Den føderale regjeringen og myndighetene i Bayern opplyste mandag at 81 år gamle Cornelius Gurlitt har gått med på å samarbeide med myndighetene for å finne ut om noen av de 1.280 kunstverkene ble stjålet fra deres opprinnelige eiere, mange av dem jødiske, under nazitiden i Tyskland.

Gurlitts har gått med på å frafalle foreldelsesfristen til verker som inkluderer mesterverk fra kunstnere som Pablo Picasso og Henri Matisse.

Den tyske regjeringen har blitt sterkt kritisert for å holde tett i nesten to år om funnet av rundt 1.400 kunstverk etter at maleriene ble funnet i Gurlitts leilighet i Tyskland.

Den samlede verdiene på samlingen av malerier, tegninger og skulpturer er satt til en milliard euro (8,2 milliarder norske kroner).

I bytte mot samarbeidet, vil Gurlitt få tilbake mange malerier som det ikke er tvil om opprinnelsen til.

Gurlitts far tok i sin tid ordre fra Adolf Hitler om å kjøpe og selge såkalt «degenerert kunst» for å finansiere nazi-aktiviteter. 81-åringen vakte mistanke i 2010 da tyske tollere stoppet ham på et tog fra Sveits hvor han hadde med seg en stor sum penger. ©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst