Kultur

Kun halvparten er klare for DAB

Til neste år er det slutt på FM, men folket er dårlig rustet for DAB. – Noen bør skjelve i buksa, mener Lokalradioforbundet.

I Statistisk sentralbyrås mediebarometer for 2015, oppgir 53 prosent av befolkningen å ha tilgang på DAB-radio. Det et knapt år før FM-nettet slukkes.

– Med tanke på at det bare er noen måneder til det riksdekkende FM-båndet stenges av i det første fylket, bør NRK, men særlig de store, kommersielle radiokanalene skjelve i buksa. Radio Norge og P4 direkte avhengig av lyttertallene sine, det er slik de tjener penger, sier Thor Magnar Thorsen, nestleder i Lokalradioforbundet.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Lytterne avgjør

Mens NRK og de andre riksdekkende kanalene må over på DAB i 2017, har de fleste lokalradioene fått dispensasjon til å fortsette på FM fram til 2022.

– Vi er for alle former for radio, men vil at lytterne skal bestemme. All den tid lytterne er på FM, virker det rart å bytte over til DAB. Svært mange lytter til radio i Norge, det er jeg redd vil endre seg hvis vi tvinger lytterne til å kjøpe nye apparater, sier Thorsen.

Les også «FM-radioen skal på dynga.»

Avventende

Ivar Eiken er styreleder for et annet lokalradioforbund, Kristent Radioforum. Han avventer overgangen. Samtidig understreker han at det kan bli vanskelig når NRK og de andre tar steget over til DAB.

– Vi må være der lytterne er. De fleste vil nok beholde muligheten til å lytte til NRK. Går de over på DAB, blir det på sikt vanskelig for oss å fortsette på FM, sier Eiken.

Les også «TV for nyankomne».

På god vei

Ole Jørgen Torvmark er daglig leder for Digitalradio Norge. Han mener tallene viser at nordmenn allerede har kommet langt i radioskiftet.

– Da fjernsynet gikk over på digitalt bakkenett, sto folk i kø for å kjøpe den nødvendige boksen i siste liten. Jeg tror mange utsetter også denne oppgraderingen til rett før de FM-signalene forsvinner, sier Torvmark.

Han vil ikke spekulere i om skiftet til DAB vil kunne gi en forbigående nedgang i lyttertall.

– Hovedpoenget med digitaliseringen er å gi et bredere og bedre tilbud og dermed sikre interessen for radio i årene som kommer, sier Torvmark.

Les også «NRK får kjeft for å sende gudstjeneste i stedet for OL.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur