Kultur

Kulturrådet snur – Bergen Domkor får likevel støtte

Da kirkemusikkordningen ble lagt ned, havnet Bergen Domkor 'i limbo'. Nå snur Kulturrådet, og bevilger likevel 200.000 kroner. Samtidig ber de domkoret heretter om å søke amatørkormidler utenfor Kulturrådets portefølje.

Etter flere år med støtte fra Kulturrådet, startet 2020 med en tøff smell for Bergen Domkor. 1. januar opphørte Kulturrådets egen støtteordning for kirkemusikk, og Domkoret ble bedt om å søke midler fra andre potter. Men da fikk de avslag.

– Vi er i limbo, konstaterte domkantor Kjetil Almenning i et intervju med Vårt Land.

Henvist til amatørkormidler

Da Vårt Land omtalte saken innrømmet Agnes Kroepelien i Kulturrådet, at bortfallet av kirkemusikkordningen, hadde «fått utilsiktede konsekvenser for Bergen Domkor», og åpnet for at domkoret kunne sende inn klage. Nå har musikkutvalget for arrangør- og festivalstøtte tatt klagen til følge. Bergen Domkor får 200.000 kroner fra arrangørstøtteordningen.

Men samtidig henviser de domkoret i fremtiden til Norges korforbund, som administrerer de såkalte aktivitetsmidlene for kor. Denne støtteordningen er ikke del av Kulturrådets portefølje, og er rettet mot amatørkorfeltet.

Kulturrådet: omleggingen styrker kirkemusikken

Kirkemusikkordningen hadde opprinnelse i et Stortingsvedtak, men falt bort etter et vedtak i Kulturrådet i 2018.

Kulturrådet omtaler vedtaket som en «omlegging», og hevder grepet vil styrke kirkemusikkfeltet. De vel 8,4 millionene er heretter overført til Kulturrådets øvrige ordninger. 1 million ble dessuten overført til korforbundet.

Etterlyste begrunnelse

Bergen Domkor, som de siste årene har fått nærmere 800.000 kroner gjennom Kirkemusikkordningen, hadde fått løfter om at midlene som hadde vært øremerket kirkemusikken fortsatt ville være tilgjengelige. De etterlyste derfor en begrunnelse for avslaget. De spurte om Kulturrådets egne rådgivere hadde henvist dem til å søke feil ordning, eller om avslaget handlet om det kunstneriske innholdet.

«(...) med bakgrunn i de siste års jevne tildelinger hadde vi forventninger om at den innsendte søknaden, som ikke skilte seg vesentlig fra tidligere år, burde holde mål,» skrev de i klagen.

Kulturrådet svarte med å vise til at «faktagrunnlaget ikke var godt nok for å kunne utøve et rimelig faglig skjønn, da utvalget ikke var klar over at Norges korforbund ikke vil benytte overførte midler fra Kulturrådet og den tidligere avsetningen for kirkemusikk, før i 2021.» Og de la til:

«Kulturrådet forutsetter at Norges korforbund skal ha et hovedansvar for den typen aktivitet som er beskrevet i søknaden til Bergen Domkor for 2020, fra og med 2021.»

Faller utenfor?

Bergen Domkor har vært skeptiske til omleggingen, som skjedde uten at Kulturrådet foretok noen bred høring.

– Hvis det heretter blir flere ordninger å søke på, og vi ser at vi får tilstrekkelige midler, er dette helt i orden for oss. Men vi er spent på fortsettelsen, sier domkantor Almenning, og mener aktivitetsmidlene for kor per i dag ikke møter behovet til domkorene i Norge, som tradisjonelt har hatt svært høyt aktivitetsnivå, inkludert dyre orkesterprosjekter.

Aktivitetsmidlene er søkbare for samtlige amatørkor i Norge. Dette omfatter alt fra barnekor og vokalgrupper, til studentkor og såkalte semiprofesjonelle kor. Domkoret fikk i fjor 80.000 herfra.

– Det jeg her aner, er at Kulturrådets ordninger i større og større grad blir låst mot det profesjonelle kulturlivet, og at domkoret som amatørkor da faller mellom alle stoler, sier Almenning.

LES OGSÅ:

– Profesjonaliseringskrav truer viktige musikksentra, sier Tore Erik Mohn.

I Levanger blomstrer kulturarbeidet i kirka. Nå er de spent på om Kulturrådet i Oslo vil se verdien av det som skjer i fremtiden

Stortinget griper inn – kirkemusikerne tas inn i ny troslov.

– Den økonomiske ressurstilgangen nærmest favoriserer en kirke som sekulariserer seg selv til å bli en allmenn kulturscene, skriver domkantor Magnus Myhre.

Er dette Kultur-Norges best bevarte hemmelighet?

– Kultursuksessen må få følger for gudstjenestelivet

Kulturrådet innrømmer at bortfallet av kirkemusikkordningen har fått «utilsiktede konsekvenser».

---

Kirkemusikkordningen

  • 1. januar i år opphørte Kulturrådets kirkemusikkordning. Dette var en økonomisk støtteordning rettet mot kirkemusikk, som ble opprettet i 2005 på bakgrunn av et Stortingsvedtak.
  • Avsetningen skal heretter fordeles på andre ordninger hos Kulturrådet.
  • Omleggingen er delvis begrunnet med at kirkemusikkordningen har hatt lavere kvalitetskrav enn Kulturrådets øvrige støtteordninger, i det midlene ofte har gått til produksjoner med et sterkt innslag av amatører.
  • Hvilke faktorer bestemmer kirkemusikkens fremtid? I en artikkelserie undersøker Vårt Land kirkemusikkens rammebetingelser.

---

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur