Kultur

Kultur-byråd ut mot fellesråd i leiestrid

Noen kirke­musikkfestivaler betaler leie, mens andre slipper. Fellesrådet i Oslo står fast på at hovedstadens kirkemusikkfestival bør begynne å betale.

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen mener Kirkemusikkfestivalen står i en særstilling på grunn av sin sterke tilknytning til Den norske kirke, og har oppfordret Oslo kirkelige fellesråd til å vurdere saken enda en gang.

Kulturbyråden har foreslått å tildele 2 millioner kroner i driftstilskudd til Kirkemusikkfestivalen, men viser til at det vedtaket ble gjort før de visste at Fellesrådet anbefalte menighetene å kreve leie av festivalen.

Kirketilknytning

Oslo kirkelige fellesråd har ifølge kirkeverge Robert Wright behandlet saken to ganger – i vår og i høst – og begge ganger vedtatt at kirkemusikkfestivalen må betale for bruken av byens kirker. Kulturbyråden er skuffet over at fellesrådet ikke vil ­behandle saken igjen.

– Kravet om leie for kirke­lokalene kom først i høst, etter at Kirkemusikkfestivalen 
hadde søkt om midler – og etter at vi hadde tildelt støtte til festivalen. Det blir feil rekkefølge, og en saksbehandling som rammer en uskyldig tredjepart, sier Rina Mariann Hansen.

Hun ser på festivalen som et viktig og positivt innslag i Oslos kulturtilbud.

– Festivalen trekker mange mennesker til kirkerommene våre, det er gledelig i seg selv. Tilknytningen til kirken er åpenbar for denne festivalen, og det har vært naturlig at festivalen har fått bruke kirkerommene uten å betale leie. Dette har vært en klok måte å forvalte kirkebygningene på, og gjort at byen får tilført positiv kulturell aktivitet, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen som selv har gledet seg over festivalens tilbud i sin lokale kirke, Gamle Aker.

Støtte

Festivaldirektør Bente Johnsrud er glad for Kulturbyrådens initiativ for å få saken ­behandlet på nytt.

– Vi får støtteerklæringer fra mange hold – i og utenfor kirken, og ikke minst fra politikere som kjenner oss. Festivalen har sine røtter i kirken, daværende biskop Gunnar Stålsett er stifter og biskop Ole Chr. Kvarme er dagens styreleder. I styret sitter også domprost og domorganist.

LES MER: Kirkemusikk fra øverste hylle

– Det er også et faktum at de som bevilger penger til oss, ser det som en del av pakken at kirken stiller med lokaler for våre aktiviteter. Etter det jeg vet er det ingen av de aktuelle menighetsrådene som vil følge fellesrådets tilråding om å ta leie av oss. Men vi ser det som naturlig å dekke utgifter knyttet til vår bruk. Da vi startet festivalen, bekostet vi en omfattende oppgradering av krypten i domkirken, sier Bente Johnsrud.

Utfordring

Kirkeverge Robert Wright sier at Kirkemusikkfestivalen er et kjempeviktig kulturtiltak i byen.

– Men vi kan ikke særbehandle denne festivalen i forhold til andre aktører som også kan ha kirkelig tilhørighet. Festivalen står fritt til å søke oss om støtte til sin virksomhet. Men vi har en utfordrende økonomi, der midlene til vedlikehold av kirkene (fra den samme etaten i kommunen), er sterkt redusert de siste årene. Det setter oss i en vanskelig situasjon, og vi har også et ansvarsforhold overfor Oslo kommune, sier Wright.

Han ser på det som et ryddig­hetsprinsipp at alle eksterne ­aktører behandles likt i forhold til utleie.

– Det er mange arrangementer som ligger i et grenseland. Og at de involverte menighetsrådene her velger å ikke ta leie av festivalen, må vi bare leve med, sier kirkevergen.

Ulik praksis

Det er nokså forskjellig praksis på hva kirke­tilknyttede festivaler betaler i leie for bruk av kirkelige lokaler, og de er også organisert på forskjellig vis.

Olavsfestdagene i Trondheim er organisert som stiftelse. De betaler cirka 500.000 kroner i leie for kirker og utearealer de bruker til sine arrangementer. Festivaldirektør Petter Myhr skulle gjerne vært den utgiften foruten.

– Vi har en sterk kirketilhørig­het, og skulle svært gjerne brukt midlene på skapende virksomhet i stedet for leie. Vi får en lavere sats enn de rent kommersielle­ aktørene, men leieutgiftene ­utgjør en vesentlig del av budsjettet, og vi er bekymret over den kraftige økningen i leie­satsene de siste årene, sier festival­direktør Myhr.

Gjensidig bruk

Kristiansund Kirke Kunst og Kulturfestival ­betaler ikke leie for bruk av kirker. Festivalen vil snart bli til eget aksjeselskap. Hittil har den ligget under kulturavdelingen i kommunen, som også er største bidragsyter. Kantor Peder Rens­vik, har festivaljobben som en del av sin stilling i Nordlandet menighet.

– Leie for kirkelige lokaler har aldri vært tema. Vi har en bruksavtale mellom kommune og ­kirke, der vi gjensidig kan ­benytte hverandres lokaler etter behov. Men festivalen strekker seg etter hvert over flere kommuner, som Sunndal og ­Surnadal, der har det heller ­aldri vært snakk om å betale for leie av ­kirkene, sier Rensvik.

Kirkeautunnale

Domkantor­ Kjetil Almenning i Bergen er også leder for Kirkeautunnalen som arrangeres i de fem kirkene i Bergen domkirke menighet. Festivalarbeidet er innlemmet i kantorstillingen, og kirkemusikkfestivalen er en del av domkirkens kultursatsing.

– Autunnalen er kirkens eget arrangement, og betaling av leie er ikke tema. Vi leier ut kirkene til forskjellige aktører, og vurderer leiepris ut fra betalingsevne og hvor kommersielle prosjektene er. Når det gjelder faste brukere, som Festspillene, har vi spesialavtaler, forteller domkantor Almenning.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur