Kultur

Kringkastingsrådet roste Brennpunkt

NRKs Brennpunkt-redaksjon fikk ros da Kringkastingsrådet behandlet klagene over reportasjen «Pengepredikanten».

27 tilbakemeldinger var kommet da Kringkastingsrådet i dag behandlet NRK Brennpunkts kritiske reportasje om TV-predikant Jan Hanvold og hans Visjon Norge. Seks av de innsendte reaksjonene roser programmet.

Premisser

Også Kringkastingsrådets medlem Vebjørn Selbekk roste NRK for en «interessant og god dokumentar». Han stilte imidlertid spørsmål ved premissene. Selbekk refererte Jan Hanvold som har sagt at han ble invitert til å delta i et program der NRK skulle lage noe om kristen miljøer utenfor Den norske kirke, og at han ikke var klar over at han var med i et dokumentarprogram av denne typen.

– Ikke lurt

I NRKs svar redegjorde journalist Bjørn Olav Nordahl for at det var viktig å være tydelige om premissene.

– Vi forsøkte ikke å lure noen. Utgangspunktet var lang tids søkelys mot islamske miljøer og radikalisering av unge. Vi spurte oss da hva med å snu lyskasteren mot randsonene av Den norske kirke særlig etter opprøret rundt vedtaket om likekjønnet vigsel. Da er det ikke rart at Jan Hanvold dukker opp siden han er en sentral premissleverandør utenfor kirken, sa Nordahl.

Han viste til at all kontakt med Hanvold er loggført. En og en halv uke før intervjuet, ble han tilsendt 16 spørsmål med underspørsmål. TV-predikanten gjorde selv opptaket av intervjuet med tanke på at han kunne bli kryssklippet.

– To uker før sending ble Hanvold invitert til NRK for å se intervjuet. Han hadde ingen innvendinger og påpekte ingen faktafeil, fortalte Nordahl.

Forlikte

Vebjørn Selbekk spurte Nordahl om premissene ble endret underveis slik at fokuset i større grad ble rettet mot Hanvold. I svaret viste NRK-journalisten til at de har lest 150 regnskaper og trengte dypere inn i virksomheten etter hvert som de fant sider ved regnskapene interessante.

– Underveis i arbeidet inviterte Hanvold oss til å bli med å møte flere av giverne og tilbød oss å filme mer. Han har hatt flere muligheter til å hoppe av underveis, men har snarere invitert til mer, forklarte Nordahl og tilføyde at de skiltes som «ganske forlikte».

I det påfølgende ordskifte var det fire medlemmer av Krinskastingsrådet som tok ordet. Torvild Sveen mener dette er et område NRK bør gå dypere i.

– Jan Hanvold er ikke alene, sa Sveen.

Finn Egil Holm, som til daglig er generalsekretær i Fremskrittspartiet, så ingen grunn til å kritisere programmet etter at han gjennom redegjørelsen var forsikret om at Hanvold ikke hadde grunnlag for å si at han var blitt lurt. Inger Gunn Sande roste programmet for saklig og faktabaserte spørsmålsstillinger. Hun minnet om at Hanvold bedre enn noen burde vite hvor sterkt TV-mediet virker.

Feil bilde?

Filip Rygg, som ble ønsket velkommen som nytt medlem av rådet, ga også programmet heder for grundighet. Han stilte imidlertid et spørsmål ved om programmet gir ett rett bilde av den gruppe givere som støtter Visjon Norge.

– De ble presentert som enfoldige uføretrygdede og minstepensjonister. Jeg vet ikke om det valget av intervjuobjekter gir et rett bilde, sa den tidligere KrF-politikeren, som til daglig jobber i tankersmien Skaperkraft.

Også Torgeir Uberg Nærland mener NRK på en god måte har satt kritisk lys på det han kalte «kristne parallellsamfunn». Han reiste spørsmål ved NRKs bruk av kilder og frykter at dokumentaren ga et negativt og ensidig bilde av giverne som gamle og trygdede mennesker som blir utnyttet. Han pekte på NRKs doble oppgave med å være kritisk og inkluderende.

– Det er et spørsmål om ikke dokumentaren kan bidra til å skape eller forsterke parallellsamfunn, sa Nærland, som er medieforsker ved Universitetet i Bergen.

Åpenhet

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen understreket at NRK synes dekningen av parallellsamfunn er viktig.

– Å sette søkelys på slike sider i samfunnet kan gi oppmerksomhet og debatt, og er ikke bare en mulighet til å forsterke slike sider ved samfunnet, sa Eriksen.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur