Kultur

Kriminell og forfatter

Den danske forfatteren Yahya Hassan er dømt til ett år og ni måneders fengsel. 
– Ønsker vi at våre forfattere skal ha plettfrie rulleblad, eller skal de representere hele ­samfunnet? spør litteraturviter.

Etter braksuksessen med diktboken Yahya Hassan for tre år siden, sitter Hassan nå i fengsel og skriver oppfølgeren. Rett før helgen ble han dømt for en rekke lovbrudd, der det mest alvorlige var en skyteepisode der han avfyrte skudd og traff en 17-åring i foten. Episoden oppstod etter en periode med trusler og overfall. Hassan hevdet å ha handlet i selvforsvar. Han ble også idømt en bot på 40.000 danske kroner og saksomkostninger. Han ble også fratatt en bil og en motorsykkel, og mistet sertifikatet for ett år.

Sjokkeffekt

Den danske filo­sofen Nikolaj Nottelmann ved Syddansk Universitet har fulgt debatten rundt Hassan i Danmark.

– Hvordan vil dommen påvirke hans status som forfatter?

– Hans debutbok var en litterær sensasjon, og selv besteborgerlige dansker har ham i bokhyllen. Men den sjokkeffekten han skapte den gangen, kan ikke gjentas. Dansk lyrikk er nesten uten publikum, og plutselig smalt en ung muslim til med litteratur som plutselig ble allemannseie. Han ble båret frem av en skandalesuksess, og boken var et litterært gjennombruddsverk – i positiv forstand. Nå skriver han som offentlig kjent – og dømt. Jeg frykter for at det blir stilt for store forventninger til ham nå, og er redd den neste boken kan bli en litterær flopp. Det jeg har lest av ham i mellomtiden, har vært litt kjedelig. Han har ikke vist tegn på fornyelse, men jeg håper han kan overraske på nytt, sier Nottelmann.

LES MER: Vårt Land-intervju med Yahya Hassan

Tilstod grove forhold

I debutboken tilstod Hassan til dels grove forhold, også voldsepisoder.

– Det vil være blåøyd å tro at han har lagt det bak seg. Han spiller også på mytene om den utsatte kunstneren, og at han har gangstere i hælene. Han ble utsatt for trusler, men motsatte seg politibeskyttelse. Han skulle klare seg selv, og var bevæpnet. Han provoserer og får flere beryktede bander mot seg. Nylig sa en bandeleder til danske medier at det er satt en pris på Hassans hode, og mange frykter at han er utsatt selv i fengselet, sier Nottelmann.

Yahya Hassan ble omfavnet om dansk kulturelite da debutboken kom.

– Det motsatte han seg, og hans motstand mot politiet kan også noen ganger tangere mot et gangsterideal. Han er en ung mann med en problematisk bakgrunn, og det er litt vanskelig å se hans anliggender – han gir inntrykk av å leve i nuet, sier den danske filosofen.

ANMELDELSE: Eivor Andersen Oftestad skriver opplysende og overbevisende om å lage barn opp gjennom historien

Badboy

Litteraturviter Frode Helmich Pedersen mener Hassan har tiltrekningskraft både som litterær badboy og en alternativ stemme i kulturen.

– Ønsker vi at våre forfattere skal ha plettfrie rulleblad, eller skal de representere hele samfunnet? Hassans første bok var et ærlig litterært blikk inn i en virkelighet få kjenner. Islam-kritikere trykket ham til sitt bryst, men når venstreaktivisten kom til syne, ble han straks mindre interessant i de kretser. Mange forfattere lever ekstreme liv, og mytene som oppstår senker ikke akkurat interessen for det de skriver, sier Pedersen.

Han påpeker at Hassans ­kritikk mot egen familie og ­muslimske miljøer gjør ham interessant.

– Han har vært sterkt medie­kritisk og påvist hykleri i det danske samfunnet. Vi møter en ung, sint muslim – som kanskje gjør oss litt redde. Hassans kriminelle rulleblad kan nok vekke pressens sensasjonshunger, men hans berømmelse ville vært utenkelig uten at det lå en litterær bragd i bunnen.

LES OGSÅ: Yahya Hassan identifiserer seg med språket

Litterær pøbel

Pedersen viser til at Hassan er mer enn en litterær pøbel.

– Han har litterær kraft og er en uvanlig og kreativ forfattertype – som gjør ham interessant. Han har et sterkt nærvær i det han skriver, og fremstår som intelligent og selvsikker. Han nekter å kjøpe premissene for hvordan kulturlivet fungerer, og bryter tvert med den kulturelle høflighetskulturen. Han står for et ubehagelig utenfrablikk som har vært vanskelig å svelge for dansk kulturelite, sier Pedersen som har store forventninger til Hassans neste bok.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur