Kultur

Krever egen skolebiblioteklov

– Det er trist at mange skolebibliotek består av en hylle med Bobsey-barna på gangen utenfor lærerværelset, sier Bjørn Ingvaldsen, leder i Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere.

Når norske skolebarn i disse dager begynner på skolen igjen, møtes de av et svært varierende skolebibliotektilbud. Noen skoler har godt utbygde skolebiblioteker, mens andre har et nesten ikke-eksisterende tilbud. Skolebibliotekordningen må lovforankres, mener en aksjonsgruppe bestående av Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU), Foreningen !les og Norsk Bibliotekforening.

Salderingspost

– Manglene viser at vi ikke tar barns litterære behov på alvor. Vi må lovfeste skolebibliotektilbudet, slik at alle norske elever får et godt litteraturtilfang på sin egen skole. I Opplæringsloven står det én setning om at man skal ha et slikt tilbud, men i trange skolebudsjetter blir dette ofte salderingspost. Loven sier heller ikke noe om krav til midler, bemanning eller tilgjengelighet, sier NBU-leder Bjørn Ingvaldsen.

LES MER: Bibliotekarer bekymret over ny strategi

Spøkelse

Bibliotekloven sier at hver kommune skal ha et folkebibliotek, og i beste fall er dette knyttet opp mot lokalskolene.

– Dette er en god løsning, mangelen på skolebibliotek er nok størst på litt mindre skoler. Vi ser et spøkelse komme med de foreslåtte kommunesammenslåingene. Hvis antallet kommuner reduseres kraftig, og det fortsatt bare stilles krav til étt bibliotek, vil det bli veldig lang vei til et bibliotektilbud. Da vil behovet for å lovfeste en ordning med skolebibliotek bli helt avgjørende for at vi skal få et bredt tilbud av bøker til barn og unge. Det vil være helt avgjørende for å tydeliggjøre disse forpliktelsene når politikerne skal fordele midler til feltet, mener han.

LES OGSÅ: Bibliotekarene har fått mer å gjøre, mindre penger

Kompetanse

Han vil ha en lov der tilbudet må stå i forhold til antall elever.

– Det er avgjørende at det finnes kompetente formidlere med ansvar for tjenesten. De yngste elevene trenger hjelp for å knekke lesekoden, og de litt eldre må hjelpes til å finne veien videre fra Hardy-guttene, mener han.

NBU, Foreningen !les og Norsk Bibliotekforening starter nå en underskriftaksjon under den pågående Arendalsuka. Aksjonen ønsker å oppnå politisk vilje til å fremme et lovforslag om skolebiblioteker. I dag er det bare SV som har programfestet en slik lov.

– Alle kulturpolitikere møter oss med velvilje, men det er vanskelig å tenke seg et gjennomslag hos de partiene som sitter i posisjon i dag, sier Ingvaldsen.

Kroppsøving

Han påpeker at Opplæringsloven stiller store og dyre krav når det gjelder kroppsøving.

– Bibliotektjenesten er avspist med en setning, uten sterke føringer i det hele tatt, mener han.

Skolebibliotekene omfattes av innkjøpsordningen for bøker, men uten forpliktelser om hvordan det skal forvaltes.

– Det tragiske er at mange av disse bøkene havner i en kasse i kjelleren fordi skolen mangler mottaksapparat. Skolene mangler lokaler, bemanning og rutiner på området, sier Ingvaldsen.

LES OGSÅ: – Ikke-troende må engasjere seg i religionsdebatten – den angår alle

Leselyst

Leder i Foreningen !les, Wanda Voldner, ble skuffet da hun skjønte hvor dårlig skolebibliotekordningen er forankret i lovverket.

– Vi har leseaksjoner som involverer 260.000 elever hvert år. Når vi evaluerer, ser vi hvor stor effekt gode skolebibliotek har for å trigge leselysten. Det er trist å oppleve motiverte og leselystne elever som mangler tilbud av bøker, sier Voldner.

Ny verden

Hun påpeker hvor viktig det er å komme inn i bøkenes verden.

– Vi vet at lesing stimulerer skoleprestasjonene, selv i matte. Fortsatt begynner elever på videregående skole uten å ha lest en hel bok, og det må ikke vi som formidlere slippe unna med. Nøkkelen er enkel tilgang på bøker og folk som kan vise vei, sier Voldner.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Statssekretær Bård Folke Fredriksen i Kulturdepartementet har følgende kommentar:

– Jeg deler engasjementet for skolebibliotekene, som er viktige arenaer for leseglede. Jeg ser frem til å lese initiativet fra forfatterne av det varslede oppropet. Jeg vil likevel minne om at mange viktige oppgaver lar seg utføre uten lovpålegg. Jeg har tillit til at kommunale myndigheter løser disse oppgavene på en god måte i forhold til lokale forhold.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur