Klima

Klima for aktivisme

Artister sprer budskapet i klimapopens navn.

– Da alvoret i verdenssituasjonen gikk opp for meg, hvor håpløst det er, gikk jeg veldig langt ned i kjelleren. Jeg kan forstå at man prøver å fortrenge hele greia. Men det var først da jeg orket å føle på sorgen, at jeg tok tak i meg selv, sier artist Marte Wulff.

Det endte med «Verden er stor», som hun selv har kalt en klimalåt.

– Jeg følte veldig sterkt at jeg måtte gjøre noe. Jo flere som snakker om det, desto mer reelt blir det. Jeg tenker at klimasaken trenger folk på alle fronter.

For Wulff var det en lang prosess fra hun begynte å lefle med ideen om å ta klimakrisen inn i musikken, til hun i fjor vinter ga ut sin første klimalåt. Det som startet som «veldig teit og kleint», ble etter hvert noe hun følte hun måtte gjøre.

– Det som trengs er at så mange som mulig reagerer, og gjør noe der de kan. Det musikk ofte kan gjøre, er å nå inn til følelsene. Dette temaet blir fort veldig vitenskapelig, så musikken kan forhåpentlig være en vei inn for mange.

LES OGSÅ: – Vi trenger et sted der vi kan snakke åpent om klimasyndene våre

Vil tilrettelegge

Sist fredag låtdebuterte den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg sammen med det britiske bandet The 1975. Over et rolig lydbilde leser 16-åringen et essay der hun i kjent stilt maner til kamp. Tidligere i år utga den amerikanske rapperen Lil Dicky klimalåten Earth, sammen med et stjernelag bestående av blant andre Ariana Grande, Ed Sheeran, Sia og Snoop Dogg. Han ville gjøre folk oppmerksomme på realiteten, og deler av inntektene til sangen går til utvalgte miljøorganisasjoner. Den helanimerte musikkvideoen har 170 millioner Youtube-avspillinger.

Kulturrådet ønsker at flere kunstnere skal behandle klimaproblematikken. Tidligere i sommer delte de ut 7 millioner kroner til miljørelaterte kunst- og kulturprosjekter.

– Med det håper vi å sparke i gang diskusjon, og en vilje til å tenke nytt rundt disse tingene her, sier Tove Hansen, rådsleder i Kulturrådet.

LES OGSÅ: Katy Perry dømt for plagiat

Etter oss

– «Tror du liksom en klimalåt kan redde verden?» har jeg ofte blitt spurt om. For meg er det veldig viktig at alle tenker at alt av holdningsskapende arbeid har veldig mye å si, sier Hanne Kolstø.

Kolstø var blant søkerne som fikk støtte fra Kulturrådet. Da hun møtte Even Nord Rydningen, initiativtakeren bak Klimabrølet, fikk hun en idé om å arrangere en nasjonal klimalåtkonkurranse.

– Den første personen jeg spurte om ville være med i juryen, var Sigrid. Hun sa ja med en gang. Så fikk jeg en emoji med solbriller fra Halfdan Sivertsen. Alle syntes visst det var en god idé. Så da var vi i gang... Jeg jublet da vi fikk inn 20 låter. Da vi hadde fått inn 200, ble jeg helt overveldet!

Det endte på 250 bidrag, som strakk seg over et bredt spekter av sjangre. Fra samtidsmusikk og punk til joik og house.

– Det var viktig for meg at alle uttrykk var velkomne. En klimalåt må ikke være en vise fra Nord-Norge, liksom. Det kunne likeså godt være en technolåt uten tekst, sier Kolstø.

250 har nå blitt til én. Under Øyafestivalen neste fredag annonseres vinneren, og når Klimabrølet arrangeres på Eidsvolls plass foran Stortinget i slutten av måneden, skal vinnerklimalåten fremføres.

LES OGSÅ: Kjøttbransjens lærebok stadig i bruk

Trigge nysgjerrigheten

– Jo mer du begynner å lese, desto mer skjønner du hvor lite du skjønner, sier Marte Wulff.

Allerede nå synes hun det er vilt å tenke på at det satt så langt inne å skulle skrive en låt om klima. For Wulff ble den noe mer enn bare et singelslipp. Siden har hun dukket enda lenger ned i materien. Neste år kommer et nytt album med flere klimarelaterte låter på. Wulff har et «helt urealistisk mål om å skrive klimalåter som passer alle typer lyttere».

– For noen kan det kanskje være nettopp en slik låt som trigger en nysgjerrighet som får de til å oppsøke mer informasjon.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima