Kultur

Kirkeruinen er åpen på alle vis

Ruinen av Mariakirka har verken vegger eller tak. – Det er ei kirke som er åpen i alle betydninger av ordet, sier forfatter Inger Bråtveit som skriver ny påsketekst.

– Påskehelga er den største, kristne høytida. Jeg er glad for at jeg i skrift kan få lov til å feste blikk og tanke på noe som er større enn meg selv akkurat nå, sier forfatter Inger Bråtveit.

Hun har gitt ut flere kritikerroste romaner, og er én av fire forfattere som har takket ja til å skrive en tekst til påsken.

Feste blikket

Den årlige tradisjonene Påske og Pasjon, i regi av Oslo bispedømme, får i år et annet uttrykk, på grunn av virusepidemien. Bråtveit er glad for å være med igjen selv om oppdraget i år er endret. Tekstene vil ikke bli lest i kirkeruinene på påskeaften slik det har vært gjort tidligere år.

– Jeg er takknemlig for at jeg kan fokusere på en litterær tekst i ei tid som nå er preget av flere spørsmål enn svar, forteller hun.

Bråtveit deltok i arbeidet med oversettelsen av Bibelen for noen år siden. Hun underviser også i skrivekunst ved Danvik Folkehøgskole. Som all annen undervisning foregår også den for tiden over nett. Hun har kontakt med elevene en til en på telefon, men har også måtte finne nye digitale måter å møtes på.

– Akkurat nå føler jeg meg som den skulpturen i Vigelandsparken som holder to barn over hodet og har et barn rundt føttene. Forfatter må jeg være på kveldstid. Nå må hverdagen driftes. Det er derfor en gave å få lov til å løfte blikket med påskeevangeliet framme. Påskeevangeliet er ei lidelseshistorie, men også ei historie om oppstandelse. Maria så sin sønn død på korset for så å gjenoppstå.Jeg er glad for å ha fått det perspektivet å strekke meg mot, bortenfor hjemmet og hverdagen, gjentar hun.

I nabolaget

– Hva skiller det å ha fått i oppgave å skrive fra å gjøre det på eget initiativ?

– Å bli kalt ut til dette løfter blikket mot enn større eksistensiell himmel, og jeg vet ikke om jeg som forfatter hadde skrevet om Mariakirkeruinen på egen hånd om ikke jeg var blitt vist kirkeruinen, sier hun.

LES OGSÅ: Ut av det kunstneriske, inn i det åndelige

Mariakirkeruinen ligger få hundre meter fra der hun bor.

– Ruinen forteller om ei tid som er historisk, men er også aktuell for det var ei tid der Norge ble prøvd. I middelalderen var Mariakirken også kongens kirke, og her ble landet ble styrt fra. Det var mer enn ei kirke. Å tenke seg hvordan livet var her er utfordrende og gir perspektiv på vår egen samtid. Grunnmuren står like ved vannspeilet der strandlinja i middelalderen gikk. I dag krysser motorveien strandlinja og horisonten er nå i stor grad dekket av et landskap av gravemaskiner og Barcode sine sci-fibygninger.

Åpen kirke

– I hvilken grad kan en ruin være en kirke?

– En ruin kan óg være ei kirke og være et viktig vitnesbyrd ikke bare som Guds hus, men om hva en kirke er; at den også er en samling av nasjonen. Ei nedbrent kirke og en ruin er like mye ei kirke om ikke veggene og ornamentikken er der lenger. Kirkeruinen er mer enn et kulturminne. Jeg er veldig glad for at den er blitt bevart, sier Bråtveit.

– I disse tider kan vi gå inn i Mariakirka uten å være fysisk inne og tenke på smittebæring.

– Hva oppstår av ekstra mottakelighet nå?

– Vi er i ei tid med ekstreme påkjenninger der mennesker er isolerte fra hverandre, ikke bare de syke. Frykten for sykdom, permitteringer og nasjonal og privat økonomi bærer bud om usikre tider i uoverskuelig framtid. I ei slik tid er det fint at ei kirke ligger der og er åpen i alle betydninger av ordet.

LES OGSÅ: Kirkens ro halverer tempoet

Hun vet ikke vet hvordan folk søker og i hvilken grad de vender seg til eller fra noe større, men ser alvoret i at kirker og moskeer stenger og konfirmasjoner er avlyst.

– Det gjør at vi ikke kan møtes på den måten det ville vært godt og viktig å gjøre nå. Her i Mariakirkeruinen er det bare å gå inn, sier hun.

Bakspeilet

– Kan det være en kreativ impuls i pandemien?

– Nei, ikke foreløpig. For noen er det kanskje det, men jeg har mer enn nok med en dag om gangen. Forfatteren i meg har ikke stukket seg fram ennå. Men tenker en utover i tid og lenger fram enn påske, så kommer vi til å se oss i bakspeilet og se at vi er ved et vannskille i historien. Så langt er reaksjonen sjokk og beredskap, og hverdager som krever sitt. Derfor gleder jeg meg til å kunne samle tankene om dette, sier hun.

– Du har en tidsfrist på teksten. Hvordan er det?

– Jeg er glad for å ha om ikke skrifterommet, så skriverommet å være i. Eller som Haldis Moren Vesaas har sagt det i et dikt: «No heiter det ikkje eg lenger, heretter heiter det vi». Nå trengs litteraturen mer enn noen gang, tror jeg.

LES OGSÅ: Åpne kirker på nye måter

Samtalepartner

Bråtveit opplever at hun leser på en annen måte, i Bibelen og i andre bøker der det slitesterke kommer bedre til sin rett.

– Jeg skjønner enda mer i denne tida hva litteratur er for meg og for andre. Jeg er glad for å kunne bla opp i ei bok, ikke bare som medisinering eller trøst, men som en samtalepartner. Å lese kan være som å snakke med en god venn. Det er god hjelp. Å vite at det er noe som er skrevet for lenge siden og som fremdeles står her og står seg, og sier noe direkte til deg, betyr noe for meg.

Hun nevner Tarjei Vesaas' roman Kimen som var et varsel om det som skjedde i Europa under 2. verdenskrig. Og Albert Camus sin roman Pesten, som har blitt lest som en allegori over kampen mot nazismen, men og er en diskusjon over menneskenes grunnvilkår i et samfunn preget av ekstreme påkjennelser, isolert fra omverdenen.

– Du leser litteraturen på en annen måte nå. Det gjør noe med resepsjonen. Å lese fortida inn i nåtida på en ny måte. Blikket er kraftig justert, sier hun.

---

Ruinen

  • Den første Mariakirken var en trekirke fra 1000-tallet.
  • Mariakirkeruinene er restene av Mariakirken som fra 1314 var et kongelig kapell og samlet makten i Oslo som rikets nye hovedstad.
  • Kirken ble revet i 1542.
  • Ruinene ligger i Middelalderparken i nær utoset av Lo-elva.
  • Inger Bråtveit (f. 1978) debuterte i 2002 med romanen Munn mot ein frosen fjord.
  • For romanen Siss og Unn, ble hun i 2008 nominert til Kritikerprisen.
  • Bråtveit har mottatt Nynorsk litteraturpris og Bjørnsonstipendet.
  • Hun vokste opp i Suldal og er bosatt i Oslo.
  • Fire forfattere er invitert av Påske & Pasjon til å lese Markus-evangeliet og besøke Mariakirkens ruiner i Oslo, før de skriver en tekst.
  • 4 – 4 utforsker stedet Mariakirkeruinen og situasjonen Påskeaften.
  • Årets tekster skrives av Inger Bråtveit, Marie Aubert, Ida Hegazi Høyer og Steinar Opstad.
  • Tekstene blir formidlet gjennom et digitalt teksthefte.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur