Kultur

Kirkens idolkjønn er hugget i stein

På Nidarosdomens vestfront er idolene hugget i stein. 49 menn og 3 kvinner. – Jeg skulle gjerne sett flere damer der, sier sokneprest Bodil Slørdal.

Denne uka ble Herborg Oline Finnset utnevnt til ny biskop i Nidaros. Dermed er det klart at fem av seks geistlige i Nidaros domkirke og Vår Frue Menighet er kvinner. Ei jente i Trøndelag har mange kvinnelige forbilder å se opp til om hun velger tjeneste i kirken.

– Vi har en flott biskop i Helga, sier Bodil Slørdal. Hun er sokneprest i menigheten, og bortsett fra hennes kollega Torstein Amundsen, er alle prestene og de to biskopene rundt henne kvinner.

Sunniva

Om du teller de gamle idolene på Vestfronten, er det motsatt. Blant de mange profeter, apostler, kirkefedre, konger og helgener, finner du 46 navngitte menn og tre kvinner.

– En helgen er et forbilde, en som lar lyset skinne gjennom seg, som peker på Gud. Vi trenger ikke å be gjennom helgenene, men vi kan bli inspirert av deres måte å følge sitt kall, sier Slørdal.

Hun håper gudstjenestene under Olavsfestdagene kan fornye blikket på Jesus som forbilde, og på hvilke idoler vi mennesker er med våre egne liv. Hun skulle imidlertid gjerne sett noen flere kvinner på veggen.

– Det er fint at det finnes en norsk helgen der som heter Sunniva. Vi kvinner er synlige som yrkesutøvere i kirken, men tradisjonen er mannstung. Det er det viktig å huske på når vi velger sanger og tekster til våre gudstjenester, sier Slørdal.

LES MER: Olavsfestdagene: Høysesong for idoldyrking 

Historisk endring

Festivaldirektør Petter Myhr kaller det som nå skjer en historisk vending etter at kvinner gjennom århundrene har vært marginalisert.

– I vår tid snur det radikalt, men at forandringen skal ta form av statuer tar enda lenger tid, sier Myhr.

Han advarer mot å skrive om historien.

– Vi skal ta historien på alvor og bruke det som springbrett for endring, sier han.

Myhr viser til festivalprogrammet. Danmarks første kvinnelige imam Sherin Khankan skal holde foredrag med tittelen «Fremtidens islam er en kvinne». Biskop Solveig Fiske skal i sin bibeltime snakke om kvinnefortellinger i Bibelen og kvinner i vår nære historie som har hatt et mot, et kall og et engasjement til å våge å gå foran.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur