Kirken og kulturens brobyggere
For snaue 125 år siden hadde tidsskriftet Kirke og kultur som mål å bygge bro mellom kirken og kulturlivet. I dag er oppdraget utført. Trenger vi nisjemedier som Kirke og kultur lenger da?
Arnulf Øverland (t.h.) og Broder Aage Samuelsen (t.v.) debatterer Øverlands Vantroens tre artikler i Drammen i 1962. Tidsskriftet Kirke og kultur hadde gjennom hele forrige århundre en sentral rolle i å bygge bro mellom kirke og kulturliv. Z
Ivar Aaserud/Aktuell/NTB scanpix (alle foto)
Kirke og kultur er blant de eldste tidsskriftene vi har i landet. Da det ble opprettet for 123 år siden, var det med mål om å skape fred mellom den konservative kirken og det radikale kulturlivet. I dag er ikke kulturlivet og kirken redde for hverandre lenger: Kulturlivet preges av et mangfold av religioner og kirkerommet brukes selv som kulturarena. Men da tidsskriftet ble opprettet, var situasjonen en ganske annen.
Kulturaktivistiske teologer
Året var 1894 da den omstridte duoen Christopher Bruun og Thorvald Klaveness opprettet tidsskriftet Kirke og kultur. De kulturengasjerte teologene ønsket kommunikasjon mellom kunsten, litteraturen og musikken; mellom kirke og kulturliv. Det var de ganske alene om. Ved inngangen til det nye århundret var forholdet spent mellom de to institusjonene.
Bestill abonnement her
KJØP