Kultur

Kirkemusikk fra øverste hylle

Bachs Johannespasjon og Mozarts Requiem ruver i kirkemusikken. Fremført av to av verdens ledende ensembler topper de Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival i mars.

Johann Sebastians Bachs Johannespasjon vinner stadig terreng i forhold til versjonen over Matteus-evangeliet. Bach reviderte Johannes-versjonen fire ganger, det viser hans sterke forhold til verket. På festivalens åpningskonsert er det en sjelden versjon fra 1725 vi får høre. Urfremføringen fant sted langfredag året før, men Bach ville ha noen ekstra koraler for å knytte verket sterkere til det liturgiske.

LES MER: Hva er kirkemusikk?

Poetisk kraft

Dirigenten Thomas Hengelbrock dannet Balthasar-Neumann-Chor & Solisten som et elitekor i 1991. Etter noen år kom orkesteret, Balthasar-Neumann-Ensemble. Siden 1995 har de holdt en posisjon øverst i elitedivisjonen når det gjelder barokk kirkemusikk. Mye tyder på at de vil formidle den poetiske kraften som Robert Schumann fant i akkurat denne versjonen av Jesu lidelseshistorie.

LES MER: 14 000 på fjorårets kirkemusikkfestival

Dunedin Concort fra Edinburgh er et annet barokkensemble fra sjangerens toppdivisjon. Ledet av John Butt har de opplevd hyllest og lovord for konserter og plateinnspillinger de siste årene, for eksempel deres bejublede innspilling av Bachs Magnificat fra i fjor, i år kommer de med Juleoratoriet.

Puls og intensitet

På festivalens avslutningskonsert gjør ensemblet Mozarts Requiem i en versjon der de forsøker å komme nærmest mulig uroppføringen. John Butt er opptatt av å søke til røttene, og har studert opplysningstidens fremførelsespraksis inngående. Den baserte seg blant annet på den menneskelige puls, økt intensitet og tempo.

Den katalanske tidligmusikeren Jordi Savall og hans ensemble Hesperion XXI er igjen med på kirkemusikkfestivalen, og presenterer et Balkan-program som har høstet begeistring.

LES MER: Bach-jubelen slippes løs i Dunedin Concorts versjon av Magnificat.

Luther-jubileum

– Bach er utenkelig uten Luther, er tittel på Alf van der Hagens foredrag. Reformatoren feires med orgel musikk fremført av Kåre Nordstoga. Luther-suite av jazzmusikerne Jacob Buchanan og Marilyn Mazur urfremføres av det danske koret Concert Clemens og jazzkvartett. Orkesteret Musica Fiata og La Capella Ducale fremfører Bachs Luther-kantater.

Programmet er ikke ute ennå, men her er tidspunktene for tre av høydepunktene:

Bachs Johannespasjon – fredag 17. mars

Jordi Savall – Balkan – søndag 19. mars

Mozarts Requiem – søndag 26. mars

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur