Kultur

Kirkeleder vil vekte kirkens forhold til kunst

Kirkerådslederen lover at hun er forpliktet både på sin valgtale, sin jobb som generalsekretær i Kirkeakademiene og som styremedlem i Kult: Kirkens forhold til kunst må prioriteres.

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum sitter på begge sider av bordet. Som generalsekretær i Norske Kirkeakademier er hun styremedlem i Kult - Senter for kunst, kultur og kirke. Onsdag omtalte Vårt Land at Kult har oppnevnt en samtalegruppe som skal snu hver stein i arbeidet med Den norske kirkes kulturmelding. Senterets styre mener det er langt igjen til den elleve år gamle meldingen har skapt høy nok bevissthet om kunst i kirken.

Fornøyd kirkerådsleder

– Som kirkerådsleder er jeg glad for denne utfordringen. Den peker på det faktum at Kirkemøtet har et vedtak som kirken har ansvar for å følge opp. Min vurdering er at det må legges trykk på arbeidet med dette feltet, sier Kristin Gunleiksrud Raaum.

– Hvilke initiativ vil du som leder ta?

– Det ligger i rådets planer at det skal fremmes en sak. Kirkemøtet får dermed saken på sitt bord. Det innebærer å løfte saken opp og frem.

Trosopplæring

– Hva har du forventet å se mer av?

– Det har skjedd mye og store ting siden vedtaket på kirkemøtet. Kulturrådgivere som gjør et stort og betydelig arbeid, er på plass. Antall kulturarrangementer og antall deltakere på disse øker. Kirken som kunstarena er den arena som øker mest. Mange har jobbet mye med dette og oppmerksomheten rundt kunst i kirken er generelt stor. Arbeidsgruppen peker likevel på at mye er ugjort. Jeg må lytte til hva gruppen legger frem. Jeg gleder meg til å høre hvilke råd og innspill de vil gi til kirken fremover.

– Hva savner du?

– Jeg ser frem til mer kunst og kultur i trosopplæringen. Jeg er glad for de initiativene som er knyttet til reformasjonsåret. Jeg hadde håpet og håper fortsatt på flere prosjekter i den kulturelle skolesekken med kirken som arena.

LES OGSÅ: – Kultur i kirken er mer enn kakepynt

Viktig språk

– Hva kan gjøres for å øke interessen for kunst blant teologer?

– Jeg kan ikke som kirkerådsleder blande meg inn hva fakultetene tilbyr, men kunst og kultur bør ha stor plass i teologiske diskusjoner fordi det er et så viktig språk for tro for mange. Jeg håper dette temaet vil få plass i utdanningen av prester og andre kirkelige tilsatte. Kunsten er en viktig del av det å være kirke, sier Gunleiksrud Raaum.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur