Musikk

Karpe Diem svarer kritikerne med ny kontroversiell video

I april fikk rapgruppa Karpe Diem både krass kritikk og drapstrusler for å ha brukt ordet «jøde» i en remse av skjellsord.

Musikkvideoen til Karpe Diems nye sang «Den muslimske elefanten» begynner med at rapperne Chirag Rashmikant Patel og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid settes i fengsel av politifolk med grisemasker. De to rapperne snakker sammen om at de «ikke har gjort noe galt».

«Er jeg uskyldig frem til det motsatte er følt?», spør Magdi, før han spør om saken egentlig handler om at han er den «muslimske elefanten i rommet».

Tilsvar på anklager om jødehets

Sangen og musikkvideoen kan tolkes som et svar på reaksjonene Karpe Diem fikk da de i april ga ut låten Attitudeproblem. Den gang ramset rapperen Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid opp en remse skjellsord – i denne remsen av ord brukte han også ordet «jøde».

Dette vakte reaksjoner fra flere hold. For Eliana Hercz ble opplevelsen av å høre sangen så sterk at hun skrev et brev til rapduoen: «Dere snakker om meg på lik linje med 'bikkje' og 'kødd'. Forstår dere hva det vil si når dere skriver en slik tekst?» spør Eliana Hercz i brevet, som ble trykket i Aftenposten. Hercz er 20 år gammel og jobber i prosjektet Jødiske veivisere, som er et informasjonstiltak mot antisemittisme.

Da saken ble omtalt av utenlandske medier, førte det til at Karpe Diem mottok drapstrusler, ifølge gruppa selv. På nettjenesten Instagram skrev gruppa at alt oppstyret skyldtes at tekststrofen ble tolket utenfor sin kontekst: « Jeg ramser opp ord som dessverre blir brukt som skjellsord i samfunnet. Også poengterer jeg ordrett at det ikke er det jeg mener», skrev Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid.

LES OGSÅ: Topp-politiker: – Ikke jødenes ansvar å bekjempe antisemittisme

Knivstikking

Det var Magdi som rappet den kontroversielle tekststrofen i april. I den nye musikkvideoen forsøker makkeren hans å overbevise fengselsvaktene om at han ikke har gjort noe galt: «Jeg er ikke muslim engang», sier Chirag. Videoen avsluttes med et basketak mellom de to, som ender med at Chirag knivstikker Magdi. Gruppas medlemmer har foreløpig ikke kommentert videoen, som er regissert av Thea Hvistendahl.

LES OGSÅ: Minister roser Eliana Hercz arbeid mot jødehets

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk