Kultur

Kårer verdens vakreste bok

Vårt Lands designsjef Aud Gloppen er valgt ut til juryen som skal kåre verdens vakreste bok. – Konkurransen er en feiring av den trykte boken, sier hun.

De nærmeste tre dagene skal Aud Gloppen sitte sammen med seks andre jurymedlemmer i Leipzig. Blant 585 bøker fra 30 land skal de velge ut flere prisvinnere i konkurransen Best Book Design from all over the World, som arrangeres av Stiftung Buchkunst Leipzig.

Den gjeveste prisen, Goldene Letter, kan regnes som bokdesignerbransjens «Oscar».

Prestisje

Aud Gloppen gleder seg til å sitte i juryen for en konkurranse som har vært til inspirasjon gjennom hele hennes yrkesliv.

– Jeg er veldig ydmyk overfor oppgaven. Det blir utrolig spennende å gå gjennom det ypperste av bokdesign fra hele verden, og fra så mange ulike designtradisjoner. Det blir nok en tøff jobb å velge ut vinnerne, sier hun.

LES MER: Gullmedalje for bibeldesign

Grafill

Konkurransen startet i 1963 og bøkene som blir vurdert må allerede ha fått nasjonale priser. I Norge er det interesseorganisasjonen for grafiske designere og illustratører, Grafill, som arrangerer konkurransen Årets vakreste bøker. I år er 13 norske bøker med i den internasjonale finalen.

I fjor fikk Guttorm Guttormsgaard Bokkunstprisen, for sin innsats for boken gjennom et langt liv. Guttormsgaard er også den eneste norske deltageren som har vunnet Goldene Letter, for Halldis Moren Vesaas' diktsamling Mine dikt i 1992. Boken kom på Aschehoug forlag, og ble utformet i samarbeid med Kristian Ystehede.

LES MER: Aud Gloppen – ny designsjef i Vårt Land

Dristig og enkel

– Den er utrolig vakker, ren i formen og med en samklang mellom de ulike virkemidlene som er helt suveren. Den er fortsatt frisk og moderne i uttrykket. Teksten er trykt i fire kontrastfarger, på et gultonet kvalitetspapir. Den er dristig i sin enkelhet, men samtidig nyskapende, forteller hun.

Boken forener de mange kvalitetene som skal til for å vinne.

Papirboken

– En vinnerbok bør være innovativ og konseptuelt sterk. Samtidig må håndverket være av toppkvalitet: typografi, trykk og innbinding må sammen med resten av designet utgjøre en helhet, forteller bokdesigneren.

Hun ser på konkurransen som en feiring av den trykte boken.

– I vår digitale verden blir utformingen av den trykte boken viktigere enn noen gang. Denne konkurransen viser til fulle papirbokens muligheter, sier Aud Gloppen.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur