Kultur

Kan selge aksjene til eget avishus

Vårt Land-redaktør Helge Simonnes kan selge seg ut av mediehuset Mentor Medier. – En reforhandling av pensjonsavtale, forklarer styreleder.

I en ekstraordinær generalforsamling i Mentor Medier torsdag skulle et forslag fremmet av konsernets største aksjonær, Jan Erik Mushom, opp til behandling. Mushom hadde lagt fram et forslag om at alle aksjonærer skulle få mulighet til å selge aksjer til konsernet, etter at Helge Simonnes har inngått en avtale om dette. Forslaget ble imidlertid trukket da det bryter med aksjeloven.

– Styret har et selvstendig ansvar for å vurdere om selskapet har tilstrekkelig kapital. Derfor har ikke generalforsamlingen mulighet til å beslutte kjøp av egne aksjer, bare å gi styret fullmakt til slike kjøp, forklarer styreleder i Mentor Medier, Håkon Jahr, i en e-post.

Pensjon

Ifølge Jahr er årsaken til at ansvarlig redaktør for Vårt Land og tidligere administrerende direktør i Mentor Medier, Helge Simonnes, kan få selge sine 250.000 aksjer tilbake til konsernet, en reforhandling av sistnevntes pensjonsavtale.

– Tidligere hadde Helge Simonnes en ytelsesbasert pensjonsordning der han var sikret livsvarig pensjon som stod i et forhold til lønn på pensjonstidspunktet. Styret så at dette kunne bli en dyr ordning og en uforutsigbar kostnad for selskapet i lang tid. Denne ordningen ble erstattet ved at Simonnes fikk rett til å selge aksjer som han hadde kjøpt i Mentor Medier.

Verdien er nå satt til rundt 11 millioner kroner.

Saken har vært oppe til behandling i ordinær generalforsamling flere ganger, først i 2008.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ikke bekymret

Mentor Medier er det mediehuset i landet som med sine 90 millioner mottar mest pressestøtte. Jahr ser ingen grunn til at et tilbakekjøp av Simonnes' aksjer vil få konsekvenser for pressestøtten.

– Det eksisterer mange støtteordninger i mediebransjen. Verken for momsfritak eller produksjonstilskudd er det restriksjoner for lønnsfastsettelse. Opsjons- og bonusavtaler er vanlige ordninger i de fleste mediekonserner i Norge.

Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal er ikke enig. Han mener Simonnes viser sviktende dømmekraft i debatten om pressestøtte.

– Når skal pressefolk begynne å vurdere egen habilitet før de kaster seg inn i den offentlige debatten? spør han i et innlegg på Facebook.

– Simonnes har ikke i tilstrekkelig grad flagget sine egne høyst personlige interesser i debatten om pressestøtten. Han kan selv komme til å innkassere beløp i millionklassen, utdyper Ryssdal overfor NTB.

Aksjeavtale

Mentor-avisene Vårt Land, Dagsavisen og Rogalands Avis alene mottok en tredel av pressestøtten på drøye 300 millioner kroner i 2014.

– Det er så si sin sak at Simonnes deltar i debatten om pressestøtten selv om hans egen avis er blant de største mottakerne av denne støtten. Jeg ville ikke ha gjort det, men det alvorlige er altså den manglende åpenheten, sier Ryssdal.

Avviser kritikken

Helge Simonnes, som har vært sjefredaktør i Vårt Land siden 1991, finner kritikken fra Ryssdal urimelig.

– Jeg har hatt aksjer i Mediehuset Vårt Land og Mentor Medier i mer enn 20 år. Det har det vært full åpenhet om i årsrapportene og i ulike medieomtaler, sier Simonnes i en kommentar til NTB.

Han mener påstandene om uredelighet må stå for Ryssdals egen regning.

– Hvis det hadde vært snakk om skjulte forhold, så hadde jeg skjønt kritikken. Det er ingenting i regelverket for pressestøtten som sier at man ikke kan eie aksjer i eget avishus.

Simonnes mener det er naturlig for ham å delta i debatten om pressestøtten.

– Det er en sentral oppgave for meg som konsernsjef og redaktør, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur