Kultur

Kan få justerte opplagstall

Medietilsynet skal vurdere om Vårt Land har fått godkjent for store opplagstall.

I fjor økte Vårt Lands opplagstall med 3815, mye på grunn av at lesere som har fått avisen i helgene har kunnet kjøpe seg tilgang til e-avisen resten av uken.

Norsk opplagskontroll har kommet fram 2012 eksemplarer av denne økningen kan forklares med at abonnenter som har fått papiravisen kun i helgen, når har kunnet lese digitale utgaver i ukedagene, mot en lav prisøkning. Det var Dagens Næringsliv som først omtalte de nye beregningene fra Norsk Opplagskontroll.

Opplagstallene legger grunnlaget for utbetaling av avisenes produksjonstilskudd. Vårt Land fikk i fjor et tilskudd på 43,5 millioner kroner.

LES OGSÅ: Dette er avishusets nye toppleder

Ikke endelig

Bjørn Tore Østeraas er seniorrådgiver i Medietilsynet, med ansvar for produksjonstilskudd. Han sier at tallene fra Norsk Opplagskontroll ikke er å regne som en endelig beregning av nytt grunnlag for produksjonstilskudd.

– Det var vi som ba dem om å se på hva opplagstallene ville være dersom de ble beregnet med utgangspunkt i paragraf tre i Forskrift om fastsettelse av opplag. Så gjenstår det å se om denne regelen skal legges til grunn når opplaget og tilskuddet beregnes.

En endelig avklaring vil komme i forbindelse med tildeling av pressestøtte for 2016.

– Vi har ikke fattet vedtak, og vi fastsetter opplagstallene på selvstendig grunnlag etter våre forskrifter. Vi vil fastsette opplag rundt midten av oktober, sier Østeraas.

LES OGSÅ: Vil ha gransking av Mentor Medier

Forskjellige beregninger

Vårt Lands opplagssjef Ole-Martin Finstad mener Norsk opplagskontrolls nye tall ikke er å regne for en korrigering av godkjente opplagstall, men som en beregning av hva opplagstallet ville vært dersom det ble beregnet på en annen måte.

– Norsk Opplagskontroll har tidligere godkjent vårt opplag som det er. Nå har de fått i oppgave å beregne hva effekten av vår digitale omlegging har vært i 2015. Vi hadde i forkant av sommeren et møte med Medietilsynet, og har hele tiden vært åpne om endringer i vår produktsammensetning. Det er en endring vi forøvrig deler med flere andre aviser, sier Finstad.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur