Kultur

Kammermusikken synger i Risør

– I år er det en satsing på den vokale kammermusikken, – og Mozart er tilbake etter flere års fravær, sier festivalsjef Eirik Raude.

Risør Kammermusikkfest legger frem sitt program i dag, der et knippe sangsolister topper programmet.

– Men hovedkonsertene i kirken vil preges av det tradisjonelle kammermusikkprogrammet som publikummet vårt er godt kjent med. Men vi har valgt et ekstra fokus på den vokale delen, som er en viktig og naturlig del av sjangeren. Og vår nye kunstneriske leder, mezzosopran Marianne Beate Kielland, har hentet inn et meget sterkt lag av solistkollegaer, sier Raude.

Løs snipp

Festivalen vil se på bredden i kammermusikk, i tillegg til det vokale innslaget vil det hver kveld bli konserter med løsere snipp.

– Den litt ledige kaféatmosfæren gir anledning til å presentere kammermusikk litt på siden av kjernestoffet – og nå er Mozart igjen på programmet, etter flere års fravær, sier festivalsjefen.

Den nye, kunstneriske lederen får travle dager, med et dusin egne opptredener.

– Det er ikke sagt at en kunstnerisk leder skal ha lite å gjøre på en festival, snarere tvert imot. Jeg har ønsket å bidra selv på de måtene jeg kan, og med et bredt repertoar. Men prime time-konsertene i kirken på kveldstid har jeg i all hovedsak overlatt til mine fantastiske kollegaer, sier Marianne Beate Kielland.

LES MER: Søker mot dybdene i musikken

– Hvor annerledes blir festivalen med deg som kunstnerisk leder?

– Det blir ingen revolusjon. Men jeg ønsker å rendyrke kammermusikkformatet, hvilket jeg tolker til å være musikk for, og med mindre ensembler. Formatet for øvrig vil være klart gjenkjennbart, sier hun.

Guddommelig

Festivalen har ikke noe spesifikt tema.

– Men en treffende betegnelse kan være «guddommelig musikk i kammermusikkformat – med ekstraordinære musikere». Vi vil skape en god balanse mellom kjent og mindre kjent, og mellom det bittelille, og noe større formatet. Vi skal ha med samtidsmusikk - først og fremst som vitamininnsprøytning. Og vi har barokk, som jeg synes er like naturlig som musikk i mindre format fra klassisisme eller romantikk.

Hun gleder seg spesielt til å høre alle blåserne i egen konsert.

– Det blir et fyrverkeri. Og jeg ser også frem til å synge mitt absolutte favorittverk – Mahlers Das lied von der Erde, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur