Kultur

Kammerkrise i Risør

Kunstnerisk leder må gå, og styreleder gir seg. Risør Kammermusikkfest er i krise og avlyser neste års festival. – En feilvurdering, sier Lars Anders Tomter om at han måtte gå.

En rekke nøkkelpersoner er borte. Festivalsjef Per Erik Kise Larsen og kunstnerisk leder Henning Kraggerud meldte i vår at de trekker seg etter årets festival. Styreleder Paul Rabl trakk seg på styremøte i går. Styret valgte samtidig å avslutte samarbeidet med den gjenstående kunstneriske lederen, Lars Anders Tomter, som startet festivalen sammen med Bernt Lauritz Larsen i 1991.

LES OGSÅ: Modig og sviskefritt på Leif Ove Andsnes nye festival

Krise

Samtidig med at festivalsjef Kise Larsen trakk seg ut, opphørte også festivalens avtale med Det Norske Kammerorkester. Orkesteret har vært sentrale i festivalen kunstnerisk, og ikke minst gjennom et administrativt apparat som nå er borte.

– Vi står overfor en administrativ og organisatorisk krise, sier Ragnhild Plesner, som ble valgt til ny styreleder i går kveld.

– Hvorfor avsluttet dere samarbeidet med kunstnerisk leder Lars Anders Tomter?

– Lars Anders Tomter har bidratt til festivalens suksess gjennom 26 år. Men nå ser vi at for å få hans ideer frem, er vi også avhengige av medarbeidere med andre talenter enn hans. Når styret skal utvikle festivalen videre, vil vi stå helt fritt. Akkurat nå står vi på bar bakke og må tenke gjennom helheten på nytt, sier Plesner.

LES OGSÅ: Her skrives norsk musikkhistorie

Feilvurdering

Lars Anders Tomter ønsket ikke å avslutte sitt 26-årige forhold til Risørfestivalen.

– Jeg hadde ingen planer om å slutte. Det har vært fantastiske år, med mye glede og inspirasjon – og hardt arbeid.

Han mener det er en dårlig idé å kvitte seg med den eneste som bærer tradisjonen helt fra starten av.

– Det er forunderlig og uklokt. Jeg ser på det som en feilvurdering, det virker som styret nå vektlegger andre ting som viktigere enn det kunstneriske. Jeg har aldri følt meg nedvurdert kunstnerisk, og er overrasket over avgjørelsen, sier Tomter.

Slitne folk

Plesner forteller også om andre nøkkelmedarbeidere som er slitne og vil trekke seg ut av festivalarbeidet.

– I dag står på bar bakke, og ser at det vil være umulig å gjennomføre en god festival i 2017. Derfor går vi til det drastiske skritt å avlyse, sier hun.

Hun antyder en nedskalering av festivalen.

– Den har vokst i omfang, og det er blitt et økende problem å håndtere logistikken. Festivalen nærmer seg et omfang som Risør by vanskelig kan håndtere, det er også noe vi må forholde oss til.

LES OGSÅ: – Musikk er en kosmisk kraft som er i ferd med å gå tapt

Sterkt svekket

Den nye styrelederen tror de vil finne løsninger som bringer festivalen videre. Hun har med seg et samlet styre, bortsett fra Paul Rabl som nå går av som leder.

– Vi har ikke gitt oss, vi har 26 års erfaring i ryggen og kommer sterkt tilbake i 2018, sier Plesner.

Nå må de avvikle foreløpige avtaler med en rekke musikere for neste sommer, og må også ta stilling til søknader om støtte.

– Vi håper å få med oss sponsorene våre videre, og kommunen vil hjelpe oss. Paul Rabl har vært en dyktig styreleder, og vi har god kontroll på økonomien. Krisen er at apparatet i organisasjonen er så sterkt svekket at vi dessverre må avlyse i 2017, sier Ragnhild Plesner.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur