Kultur

Jubilanten Edvard Hoem hyllet på Moldejazz’ siste dag

– Vil gi noe tilbake til en som har gitt oss så mye, sier festivalsjef

«Klangen av Hoem» heter ­arrangementet som lørdag markerte slutten på Moldejazz, og som var en hyllest til 70-års­jubilanten fra Fræna.

– Han har en klang og rytme i prosaen som virkelig inviterer til en slik konsert, sier festivalsjef Hans-Olav Solli.

Foruten 70-årsjubileet, er det i år 50 år siden Hoem debuterte som forfatter. Siden har den produktive forfatteren utgitt romaner, diktsamlinger, skuespill, gjendiktninger og biografier i store kvanta.

Det var datteren Ine Hoem som kom med ideen, og Moldejazz var umiddelbart interesserte. Sammen med arrangør og kunstnerisk leder Erlend Skomsvoll, har Hoem valgt ut det tekstlige materialet, deriblant et knippe salmer. På scenen stod også et håndplukket orkester, bestående av blant andre strykekvartett, sakskvartett, piano og munnharpe.

– Det var viktig for meg å velge ut tekster folk kjenner til og de jeg synes er de beste. Jeg ­synes det har blitt en interessant variasjon tekst, sier Ine Hoem.

– Vi ønsket å gjenskape lyden av pappas tekster i musikkform, så det blir spennende å se om vi har klart det.

Festivalsjef Hans-Olav Solli og resten av festivalledelsen ­synes 70-årsjubileet fortonet seg som en god anledning til å feire Edvard Hoem.

– Hoem er en stor og veldig folkekjær forfatter. Han er nok godt likt i hele landet, men spesielt høyt skattet her på Nordvestlandet, sier Solli.

– Vi vil gi noe tilbake til en som har gitt oss så mye.

LES MER: – Han mestrer alt han prøver på, sier kollega Dag Solstad om Hoem

Viktig salmedikter

– ­Edvard Hoem er en av våre store nåtidige salmediktere, sier Åge Haavik, tidligere seniorrådgiver i Kirkerådet.

Noen av Hoems salmer er blant utvalget når tekstene lørdag kveld skal fremføres. Haavik har jobbet med salmer og salmebøker siden 1976, og mener Hoem bringer med seg noe nytt som salmedikter. Han tenker spesielt på jubilantens unike innfallsvinkler, som har vært med å fornye norsk salmediktning.

– Han skiller seg ut ved sitt særegne blikk på bibeltekster og det han tar opp i salmene. Det er lett å finne originale synsvinkler hos Hoem. Dessuten må jeg si at han virkelig behersker bunden form, og det er ikke alle forfattere forunt.

LES MER: Hun synger Hoem-salme for sin urolige baby

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur