Kirke

John Henry Newman ble helgenkåret søndag

Kardinalens diktning beskrives som både ambisiøs og preget av enkelhet.

Søndag 13. oktober ble kardinal John Henry Newman (1801–1890) kanonisert til helgen av Pave Frans. Den britiske teologen var også en anerkjent poet og forfatter. I Norge er hans mest kjente salme «Lei, milde ljos», oversatt av Peter Hognestad.

En konvertitts reise

Hans Fredrik Dahl kaller seg «en beundrende leser» av Newman. Dahl, som er historiker og tidligere kulturredaktør i Dagbladet, er for tiden aktuell som redaktør og oversetter av boken Kartauseren. En samling tekster forfattet av Dahls bror, Dom Filip.

– Han og jeg var veldig opptatte av spesielt et Newman-dikt: The Dream of Gerontius (1865).

Diktet ble skrevet etter Newmans konvertering til Den katolske kirke, og handler om en gammel mann, ved navnet Gerontius. Han ligger for døden, og blir bedt for av venner og familie. Når han dør, fortsetter hans sjel å leve og blir tatt vare på av en engel. Han blir tatt med oppover, ikke til himmelen, men til purgatoriet.

– Det er dette som på norsk kalles skjærsilden, og som her til lands har fått et dårlig rykte. Men det å bli renset for våre synder, er noe vi alle kan håpe på. Newman forsøker å skildre det spesielle med å være på vei, mot himmelen, og dette skildres som utelukkende positivt. Det er en lykke, men ikke en jordisk «tjo og hei-lykke», en tilstand av evighet. Og det er ambisiøst.

Diktet er Newmans lengste, og har blitt lest som en utforskning av Newmans nye katolske ståsted i troen.

LES MER: Her blir Tor B. Jørgensen biskop på nytt. Denne gangen i Storbritannia

Enkelthet

Lei, milde ljos, gjendiktet til norsk av Peter Hognestad, er den eneste Newman-salmen i Den norske kirkes salmebok. Dahl mener salmen kan ha funnet veien til Norge på initiativ fra dronning Maud.

– Da hun ble dronning i Norge, så hun at salmeboka var veldig norsk, og sørget for at flere engelske salmer ble tatt inn.

– Hva kjennetegner Newmans poetiske stil?

– Lei, milde ljos er enkel. Også Gerontius er preget av en enkelhet.

LES MER: – Jeg kommer tilbake til Ellingsens salmer igjen og igjen

Modifiserte dogme

– Newman blir beskrevet som en moderne tenker, opplever du det sånn?

– I sin teologi var han mot den konservative fløy av den katolske kirke. Han var ikke selv til stede under Første Vatikankonsil som etablerte dogmet om pavens ufeilbarlighet. Dette skapte diskusjon blant katolikker over hele Europa. Engelske katolikker har alltid vært skeptiske til dette dogmet, også i dag. Newman medvirket så vidt jeg skjønner til å få vedtaket så modifisert som mulig. Det ble et slags kompromiss, og det er nå veldig strenge betingelser for pavens ufeilbarlighet.

– Var kunsten en sidebeskjeftigelse for ham, eller er estetikken også til stede i hans teologi?

– Alt var på sett og vis en sidebeskjeftigelse for ham. Da han var ung holdt han på med matematikk, han var en dyktig musiker, og skrev to romaner, forteller Dahl.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke